Tech

Grondlegger internet: ‘achterstand EU is mentaliteitskwestie’

2013-12-04 00:00:00 epa03976359 Google's Vice President and one of the 'fathers of the Internet', Vinton 'Vint' G. Cerf, speaks during a lecture on 'Internet yesterday, today and tomorrow' at Warsaw University in Warsaw, Poland, 04 December 2013. The lecture was on how new technology is changing the world and what challenges they pose in the future. EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT
2013-12-04 00:00:00 epa03976359 Google's Vice President and one of the 'fathers of the Internet', Vinton 'Vint' G. Cerf, speaks during a lecture on 'Internet yesterday, today and tomorrow' at Warsaw University in Warsaw, Poland, 04 December 2013. The lecture was on how new technology is changing the world and what challenges they pose in the future. EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT Foto ANP

Europa loopt technologisch achter op Amerika, en dat komt vooral door gebrek aan Europese ambitie. Dat zegt Vint Cerf, een van de grondleggers van internet en tegenwoordig topman bij Google in een interview met NRC Weekend.

Vorige week kondigde de Europese Commissie aan dat ze een officiële klacht tegen Google indient tegen misbruik van macht op het gebied van de zoekmachine.

“Ik krab wel op mijn hoofd over die actie van de Commissie. De beste reactie op concurrentie is: terugconcurreren, júist op internet. Jullie hebben hier alles: jullie hebben uitstekende universiteiten, uitstekende technici.”

Cerf denkt niet dat Google inmiddels te groot en machtig is om mee te concurreren.

“Dat zit echt tussen de oren, het is een Europees mentaliteitsprobleem. Je moet je afvragen: waarom zijn er niet meer Nederlandse, Europese bedrijven die snel heel groot worden?”

Brandmerk

“In Europa is het een groot obstakel dat als een bedrijf faalt, dat de ondernemer dan een brandmerk op zijn voorhoofd krijgt, en geen enkele investeerder meer achter zich krijgt. Dat remt innovatie. In Silicon Valley wordt falen veel beter gewaardeerd. Als een ondernemer een startup failliet heeft laten gaan, is dat ervaring. Dat is een pluspunt! Dat is in Europa totaal anders. Europa moet hongeriger worden naar risico.”

Cerf wijst verder op verschillen tussen het Amerikaanse en Europese faillissementsrecht. In de VS zijn ondernemers minder vaak hoofdelijk aansprakelijk als hun bedrijf failliet gaat. Ook oud-Eurocommissaris Neelie Kroes wees eerder deze week op de noodzaak om het faillissementsrecht aan te passen, om zo ondernemerschap beter te stimuleren.

Lees het hele interview in NRC Weekend