Goud uit Andes is vaak tumbaga

Dirk Vlasblom is iets te stellig wanneer hij stelt dat de Tairona-figuurtjes die in de Rotterdamse haven tussen cocaïne werden aangetroffen in een Colombiaans kolenschip, met zekerheid van goud zijn (Wetenschapsbijlage, 18&19 april). Veel van dit soort uit de Andes afkomstige figuurtjes en ornamenten uit de precolumbiaanse tijd zijn vervaardigd van een legering die bekend staat als tumbaga of guanín, van (circa 80 procent) goud, (circa 20 procent) koper en enig zilver. Tumbaga figuurtjes werden door de Indianen hoger gewaardeerd dan die van puur goud vanwege hun speciale geur, kleur (enigszins rossig vanwege het kopergehalte) en glans. Men kan zich de teleurstelling van de Spanjaarden voorstellen toen zij in de zestiende eeuw ontdekten dat het ‘goud van Eldorado’ allesbehalve zuiver goud was.

    • Dr. Arie Boomert