Dodental aardbeving Nepal stijgt naar 1.341 - noodhulp komt op gang

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Nepal is gestegen tot ruim voorbij de duizend. Meer dan driekwart van de slachtoffers viel in de omgeving van hoofdstad Kathmandu, zo liet de lokale politie zojuist aan persbureau Reuters weten. De hulp aan het getroffen gebied komt inmiddels op gang.

Inwoners van Kathmandu lopen door de straten van de Nepalese hoofdstad.
Inwoners van Kathmandu lopen door de straten van de Nepalese hoofdstad. Foto AFP / Prakash Mathema

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Nepal is inmiddels gestegen tot ruim 1.300. Meer dan de helft van de slachtoffers viel in de omgeving van hoofdstad Kathmandu, zo liet de lokale politie zojuist aan persbureau Reuters weten. De hulp aan het getroffen gebied komt inmiddels op gang.

Volgens de meest recente cijfers van de politie bedraagt het aantal slachtoffers nu 1.341. Tot dusver zijn er in de omgeving van Kathmandu 634 doden geteld. In de hoofdstad vielen nog eens driehonderd slachtoffers en ook in buurlanden India, China en Tibet kwamen tientallen mensen om. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt.

Nog niets bekend over Nederlanders

Of onder de slachtoffers ook Nederlanders zijn, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vanavond dat het nog niets gehoord heeft over Nederlandse slachtoffers. Die informatie komt echter niet direct uit het land, maar uit de Indiase hoofdstad Delhi. Daar ligt de dichtstbijzijnde ambassade.

Verschillende reisorganisaties hebben aan de NOS laten weten dat hun klanten het goed maken. Via Djoser, SNP en FOX zijn er zeker zo’n 140 Nederlanders in Nepal op vakantie. De Nederlandse reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben momenteel geen passagiers in Nepal zitten.

Elektriciteit en telefoon afgesneden

Hulporganisaties haasten zich inmiddels naar het gebied, dat vanochtend Nederlandse tijd getroffen werd door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de Schaal van Richter. Hulporganisatie Oxfam Novib inventariseert ter plaatse welke hulp nodig is. Ook hebben verschillende landen hulp toegezegd.

Twitter avatar drspagarwal Dr S P Agarwal Indian #RedCross offers #blood units,Tents,#WatSan Units,family packs etc. to earthquake victims in Nepal.picture still evolving.#ICRC #IFRC

Vanuit het Verenigd Koninkrijk is materiaal ingevlogen dat moet zorgen voor schoon drinkwater. Ook voedsel is onderweg. De communicatie met de buitenwereld is echter lastig, zo laat landendirecteur Cecilia Keizer van Oxfam vanuit Nepal aan het ANP weten. Ze zegt:

“Telefoonleidingen liggen om en de elektriciteit is afgesneden, waardoor het moeilijk is mobiele telefoons op te laden. Ook het water is afgesloten.”

VS biedt financiële steun

Nepal heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en verschillende internationale agentschappen om hulp gevraagd. Onder meer vanuit India en de Verenigde Staten zijn hulptroepen onderweg. Dat laatste land heeft volgens AFP ook een miljoen dollar aan financiële steun aangeboden.

Twitter avatar SavetheChildren Save the Children US The children of #Nepal need help now. Please donate to our Nepal Earthquake Children’s Relief Fund http://t.co/fx2N0y2VwU

Kinderhulporganisatie Save the Children heeft vanmiddag een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de aardbeving. Volgens de organisatie zijn in totaal zo’n 6,2 miljoen mensen getroffen door de aardbeving, onder wie 2,1 miljoen kinderen. Hulpverleners van Save te Children zijn begonnen met het uitdelen van schoon water en voedsel en het bieden van onderdak.

    • Joost Pijpker