PvdA en GroenLinks willen best samenwerken, en de SP zegt af

Waarom zakken PvdA-kopstukken altijd voor hun verkeersexamen? Omdat ze bij het oversteken eerst naar links kijken en dan naar rechts – en vervolgens vergeten nóg een keer naar links te kijken.

Met dit vileine „raadseltje” kreeg Rik Grashoff vrijdagavond de lachers op zijn hand. De voorzitter van GroenLinks was in het Amsterdamse debatcentrum De Balie om te discussiëren over ‘toekomst voor links’. Zijn gesprekspartner, PvdA-voorzitter Hans Spekman, kon er de lol wel van inzien: „Ik ben juist overtuigend geslaagd voor mijn verkeersexamen!”

Voor het eerst in drieënhalf jaar spraken PvdA en GroenLinks weer eens publiekelijk over linkse samenwerking. Grote afwezige bij bij het debat was de SP. „Die hadden vandaag niet zo’n zin”, legde een van de organisatoren het eufemistisch uit. De beoogde SP-spreker, de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart, had een uur van te voren afgezegd. Marsorders van de Haagse partijtop, zo was het vermoeden onder PvdA’ers.

Spekman en Grashoff zagen genoeg aanknopingspunten voor programmatische samenwerking. Op het gebied van onderwijs en herverdeling van vermogens bijvoorbeeld – twee onderwerpen waarover hun beider electoraten vrijwel hetzelfde denken. Door aansluiting te zoeken bij progressieve maatschappelijke „bewegingen” zoals de Maagdenhuisbezetting, zorgcoöperaties in Brabant of „hippe types die op verantwoorde wijze worst maken” – een diepgevoelde wens van Spekman. Of misschien zelfs in een gedeelde „vijandschap voor rechts”, zoals PvdA-Kamerlid Mei Li Vos vanuit de zaal suggereerde.

Complicerende factor blijft toch de huidige coalitie van de PvdA met de VVD, zoals Grashoff deze week weer bevestigd zag in het „waardeloze compromis” over bed, bad en brood.

Over een fusie wilde geen van beide voorzitters dan ook speculeren. Grashoff: „Geen haar op m’n hoofd die daar aan denkt”.

    • Thijs Niemantsverdriet