‘De Syriër dronk en blowde’ - 7 quotes die het verhaal van deze week vertellen

De afgelopen week was er één van “vooruitschuif-compromissen”, het politieke debuut van oud-advocaat Bram Moszkowicz en een nieuwe bootramp in de Middellandse Zee. Heb je het nieuws even niet gevolgd of wil je het teruglezen? Dit was het verhaal van afgelopen week, aan de hand van zeven quotes.

De Italiaanse kustwacht haalt vluchtelingen van zee voor de kust van Libië.
De Italiaanse kustwacht haalt vluchtelingen van zee voor de kust van Libië. Foto EPA / Alessandro Di Meo

De afgelopen week was er één van “vooruitschuif-compromissen”, het politieke debuut van oud-advocaat Bram Moszkowicz en een nieuwe bootramp in de Middellandse Zee, waarbij maar liefst achthonderd vluchtelingen om het leven kwamen. Heb je het nieuws even niet gevolgd of wil je het teruglezen? Dit was het verhaal van afgelopen week, aan de hand van zeven quotes.

Foto ANP / Martijn Beekman

Foto ANP / Martijn Beekman

1. “Er gaat toch niets veranderen, dat weet de VVD ook.”

Ruim een week steggelden PvdA en VVD over de opvang van illegalen. Uiteindelijk sloten de coalitiepartijen woensdagavond een compromis, waardoor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers wordt beperkt tot vijf grote steden. Maar volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos heeft het starre onderhandelen van de VVD de partij maar weinig opgeleverd.

Foto EPA / Loukas Mastis

Foto EPA / Loukas Mastis

2. “De Syriër dronk wijn, hij dronk en rookte hasjiesj.”

Een uit zee geredde vluchteling vertelt over zijn mislukte oversteek naar Europa. (€) Vlak voor het zinken van de boot – waarbij honderden vluchtelingen omkwamen – zat hij naast de vermeende bemanning. De Italiaanse politie hield maandag een Tunesiër en een Syriër aan voor mensenhandel. Ze waren aangewezen door overlevenden.

Foto ANP / Koen van Weel

Foto ANP / Koen van Weel

3. “Hier hebben jullie zeven jaar op gewacht!”

PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum toont de supporters van zijn club de kampioensschaal tijdens de huldiging, zondag op het Stadhuisplein in Eindhoven. PSV stelde zaterdagavond in eigen huis de titel veilig met een 4-1 overwinning op SC Heerenveen. De club werd in 2008 voor het laatst kampioen van Nederland.

Foto ANP / Catrinus van der Veen

Foto ANP / Catrinus van der Veen

4. “We hadden meer open kunnen staan voor geluiden van buiten.”

Voor het eerst biedt de Nederlandse Aardolie Maatschappij haar excuses aan voor de problemen als gevolg van de aardbevingen in Groningen. De bevingen zijn wel degelijk het gevolg van de gasboringen, zo erkent directeur Gerald Schotman dinsdag (€). Tot nu toe ontkende de NAM altijd dat er een verband was.

Foto ANP / Martijn Beekman

Foto ANP / Martijn Beekman

5. “Mensen mogen mij hierop aanspreken, daar hebben ze alle recht toe.”

Bram Moszkowicz snapt dat zijn problemen met de Belastingdienst hem blijven achtervolgen nu hij de politiek in gaat. Maar zijn omvangrijke schikking met de fiscus zegt niets over zijn betrouwbaarheid, aldus de vroegere advocaat, die dinsdag werd gepresenteerd als voorman van de politieke partij VNL.

Foto EPA / Sedat Suna

Foto EPA / Sedat Suna

6. “Zo’n lage zet van Erdogan, in zijn grote witte paleis.”

Belangengroep Civilnet had deze week geen goed woord over (€) voor de Turkse plannen om de Slag bij Gallipoli op 24 april te herdenken. Gewoonlijk wordt dat gevecht op de 18de of de 25ste herdacht. Nu kiest president Erdogan voor de 25ste, niet toevallig ook de dag waarop Armeniërs stilstaan bij de genocide.

Foto EPA / Michael Nelson

Foto EPA / Michael Nelson

7. “Het is een kaleidoscoop van mensen, onderwerpen en grappen – van onbezorgd vermaak tot zware sociaal-politieke problemen, en alles wat daartussen zit.”

Hoofdredacteur Antony De Rosa van nieuwsapp Circa vat tegenover Al Jazeera in één zin de essentie van Youtube samen. De videosite vierde donderdag zijn tiende verjaardag en is in die tijd uitgegroeid tot een begrip. Dagelijks worden miljarden filmpjes afgespeeld bekeken, in landen over de hele wereld.

    • Joost Pijpker