De stad is niet alleen van steen

Tijuca, een enorm regenwoud in Rio de Janeiro

Toen de Rotterdamse fotografe Janine Schrijver terugkwam van een vakantie in de natuur, vond zij de stad wel erg grijs. Vanaf die dag bezag ze het Zuiderpark om de hoek met andere ogen. Voorheen zoefde ze erdoorheen op skates, nu bekeek ze met meer aandacht de planten, bloemen en vogels in het park. Het inspireerde haar tot het project waarvoor ze meer dan honderd stadsparken over de hele wereld fotografeerde.

Overal komen mensen naar het park om in contact te komen met zichzelf, anderen en de natuur, vertelt Schrijver. Maar verschillen zijn er ook: in Chinese stadsparken zag ze mensen uitbundig dansen, iets wat in Engeland nooit zou gebeuren. In Rotterdam zitten mensen met hun picknickspullen in de modder, terwijl Chinezen altijd op kleedjes plaatsnemen en hun voedsel in de bomen hangen: de grond wordt daar vies gevonden, omdat iedereen erop spuugt.

Schrijver begon met het project in 2007, en zag het sindsdien steeds drukker worden in de parken. De door asfalt en beton begrensde mens heeft kennelijk steeds meer behoefte aan natuur. Zeven jaar fotograferen heeft geresulteerd in het boek Our Nature, dat komende zondag wordt gepresenteerd in Vondel cs, in het Amsterdamse Vondelpark.