De Champions League van de telefoons

De nieuwste telefoons zijn duurder dan laptops. Zonde, want echt, het kan voor veel minder. Denk eens aan een Chinese smartphone, in plaats van een peperduur topmodel van Apple of Samsung. Of mis je dan iets geweldigs? nrc.next deed een smartphonetest.

Foto's Arjen Born

Wie ruilt wat in? Om die vraag draait het in de eredivisie van de smartphonemarkt. De industrie dreunt nog na van de klap die Apple vorig kwartaal uitdeelde: de iPhone 6 brak alle verkooprecords en een hongerige Chinese markt bezorgde Apple een megawinst van 18 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

Dankzij die groeistuip was Apple even marktleider Samsung de baas. Apple hield een inruilactie om de verkoop in China op peil te houden: je oude Android-toestel is daar goed voor een dikke korting op een iPhone of iPad.

Grote kans dat dit voorjaar juist Samsung een groeistuip beleeft. Met de nieuwe Galaxy S6 laten de Zuid-Koreanen zien dat ze ook stijlvolle telefoons kunnen maken – zonder wiebelig plastic, overbodige gimmicks en opdringerige software. Dat werd tijd, want de verkoop van de laatste Galaxy-modellen viel tegen.

Samsung is zo overtuigd van de S6 dat het op de telefoon een dienst meelevert waarmee je kunt overstappen van het Apple-besturingsprogramma iOS naar Android, waarop Samsung draait: zo kunnen iPhone-gebruikers hun telefoon inruilen voor de nieuwe koning van de Android-toestellen.

Strijdende topmodellen

De strijd tussen de topmodellen is zo fel omdat in het topsegment het meeste geld verdiend wordt. Zoals een fabrikant het verwoordde: als je geen telefoon van boven de 500 euro verkoopt, maak je geen winst. Daarom kosten de paradepaardjes onder de smartphones inmiddels meer dan je laatste computer.

HTC vraagt 749 euro voor een telefoon die weinig toevoegt aan het model van vorig jaar. Apples iPhone 6 Plus kost met 128 GB geheugen 999 euro. Samsung spant de kroon: voor de luxe Galaxy S6 Edge met 128 GB betaal je 1.049 euro.

Die S6 Edge is een nicheproduct waaraan we wel een paar woorden vuil moeten maken. De telefoon is vanbinnen identiek aan de S6 en heeft een scherm met afgeronde hoeken. Dat ziet er leuk uit, maar er is geen toegevoegde waarde. Sterker nog: je krijgt minder scherm voor je geld.

Het ritme in de telefoonindustrie dwong fabrikanten tot nu toe elke twee jaar met een vers ontwerp te komen. Maar een nieuw ontwerp fabriceren is duur. Daarom koos Sony ervoor om de opvolger van de Xperia Z3 een paar maanden uit te stellen. Ook Microsoft tilt de introductie van een premiummodel over de zomer heen. HTC, de Taiwanese telefoonfabrikant, komt voor de derde keer met een vrijwel identieke telefoon. Het gaat dan ook niet goed met HTC; afgelopen maand werd de topman vervangen.

Alle merken, ook Samsung, lijden onder de zware Chinese concurrentie. Xiaomi is de snelst groeiende fabrikant, maar levert nog geen telefoons aan Europa. Het is vooral Huawei dat hier actief is en sinds een tijdje ook OnePlus en Huawei-dochtermerk Honor .

Maar kunnen ze de concurrentie met de topmodellen aan? Tijd voor een test.

Volgens de experts van consumentensite Hardware.info, met wie we samen de toestellen testten, bieden de Chinese merken een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wie niet per se een toestel uit de eredivisie wil hebben, kan voor 200 of 300 euro klaar zijn.

Waar moet je op letten als je een nieuwe telefoon uitkiest?

Niet per se op het besturingsprogramma, want iOS en Android lijken steeds meer op elkaar.

In de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen iOS en Android kleiner geworden. Zeker nu de nieuwste versie van de iPhone ook Nederlandse spraakcommando’s toestaat. Android 5 heeft een duidelijker ontwerp gekregen en de meeste Android-telefoons wijken weinig af van de standaardversie die Google verspreidt. De Android-versies zijn wel versnipperd ten opzichte van iOS; 80 procent van de iPhones draait op de nieuwste versie, bij Android is dat 5 procent.

Snelheidsverschillen van de processors in je telefoon? Ook niet echt.

De snelheidsverschillen tussen telefoons zijn alleen waar te nemen met een stopwatch. De modernste chips hebben acht kernen, wat voor vrijwel alle gebruiksdoelen en gebruikers overkill is. Vier volstaat. Zelfs toestellen van net iets meer dan 100 euro hebben dit tegenwoordig al. De allermodernste processors zijn zuiniger, daardoor kan bijvoorbeeld de S6 het lang volhouden op een kleinere batterij.

Het scherm: hoe scherp wil je het zien?

Duurdere toestellen met 5-inch-scherm tellen meestal 1920 x 1080 pixels (full HD). Dat is zo scherp dat je de losse pixels niet meer ziet. De iPhone 6 is iets kleiner en biedt 1334 x 750 pixels. De Galaxy S6 telt 2560 x 1440 pixels, oftewel Quad HD. Mooie getallen, maar belangrijker is dat de kleurenweergave goed is.

Foto’s maken: kijk naar de lens!

Ook bij de camera zeggen de pixels weinig. De iPhone haalt met 8 megapixel prima resultaten. Het draait om camerasoftware (sterk punt bij Apple) en vooral om de lens. Een laag diafragma en optische beeldstabilisatie leveren betere foto’s op. HTC introduceerde een tijd geleden ‘ultrapixels’, een extra lichtgevoelige sensortechnologie. Dat sloeg niet aan. De achtercamera van de HTC One M9 heeft nu weer een gewone sensor, de ultrapixel-camera verhuisde naar de voorkant. Daar worden de belangrijkste foto’s gemaakt: selfies.

    • Marc Hijink
    • Carola Houtekamer