‘Broer en zus na lange tijd herenigd dankzij Tinder’

Dit opmerkelijke verhaal ging deze week viral

illustratie Martien ter Veen
illustratie Martien ter Veen

De aanleiding

兄妹失散15年約會軟件重逢. Zo bracht de Chinese nieuwssite Singpao het nieuws over de Nederlander Erik de Vries (24). En ook honderden andere sites, waaronder CBS, Mic, Jezebel, AD.nl, Het Laatste Nieuws, Die Welt, de Sriwijaya Post en de Fyens Stiftstidende, schreven over dit bizarre verhaal. In 1999 verloor Erik het contact met zijn zus Josephine Egberts, nadat hun ouders uit elkaar gingen. Erik en zijn tweelingbroer Maarten gingen bij hun vader in België wonen, Josephine bleef bij hun moeder in Breda. Jarenlang was er geen contact, totdat Erik en Josephine (22) elkaar onlangs plotseling tegenkwamen. Op Tinder.

Waar is het op gebaseerd?

Alle berichten zijn terug te voeren naar één bron: de website datingsitekiezen.nl, die zichzelf een vergelijkingssite voor datingsites noemt. Sommige sites hebben daar wel navraag gedaan, waarna ze contact kregen met redacteur Sjoerd Zwart. Die heeft op verschillende plekken uitgelegd dat hij het verhaal op het spoor kwam via een tip van een vriend, waarna hij met de herenigde familie heeft gesproken. Op verschillende sites staat een groepsfoto van die ontmoeting.

En, klopt het?

Datingsitekiezen.nl is niet echt een onafhankelijke vergelijkingssite, maar een zogenaamde affiliate in een advertentienetwerk. Het doel van de site is om zo veel mogelijk klanten te werven voor echte datingsites. Voor iedere aangeleverde klant verdient de site een commissie. Wie er achter de site zit is onduidelijk. Op de site zelf staat alleen een algemeen e-mailadres, en de domeinnaam van datingsitekiezen.nl is anoniem geregistreerd. De hostingprovider wil – uiteraard – geen gegevens verstrekken over zijn klant. Ook TradeTracker, het bedrijf dat het marketingnetwerk onderhoudt, kan niets zeggen. Maar dan reageert Sjoerd Zwart plots op onze e-mail naar het algemene adres. Hij meldt dat „er geen direct contact meer gewenst” is bij Erik, Josephine en Maarten. Meer kan hij niet betekenen, mailt hij. „Excuses voor het ongemak.”

Als we terugmailen dat we het verhaal eigenlijk gewoon niet geloven, blijft het stil. We hebben goede redenen om vraagtekens te zetten bij het verhaal. Zo is er geen enkele Josephine Egberts van 22 in Breda online te vinden. Ook niet op Facebook, terwijl je daar een account moet hebben om Tinder te kunnen gebruiken. De namen Erik en Maarten de Vries kom je online veel tegen, maar een tweeling van 24 die zo heet, is niet te vinden. Ook ‘redacteur Sjoerd Zwart’ blijkt online niet te bestaan.

En er zijn meer aanwijzingen dat de site niet zo betrouwbaar is. Zo is er een zustersite: SexcontactMarkt.nl. En daar hebben ze ervaring met het verspreiden van nepverhalen. Zo wordt er melding gemaakt van onderzoeken naar relaties en online dating door opiniepeiler Josephine van der Veer van Onderzoeksbureau Groningen. De ‘nieuwtjes’ halen soms blogs en lokale media, terwijl het bureau noch de opiniepeiler blijkt te bestaan.

Maar dat het verhaal echt gewoon verzonnen is, blijkt als we skypen met de 19-jarige Jeremy Telford uit het Britse Chester. Een vriend wees hem er deze week op dat zijn foto bij artikelen over dit verhaal stond. „Het is het meest bizarre wat ik ooit heb meegemaakt. Het is volkomen belachelijk.”

Bij de foto die door datingsitekiezen.nl is verspreid, wordt gesteld dat het een foto is van de ontmoeting die de site had met de familie. „Sjoerd Zwart (redactie), Josephine Egberts, Erik de Vries & Maarten de Vries”, staat er in het onderschrift. Maar de foto is een gespiegelde uitsnede van een foto die de lokale krant The Chester Chronicle twee jaar geleden online plaatste, vertelt Jeremy. „Ik ben het met mijn tweelingbroer Sean en met Alistair en Lucy, twee vrienden.”

Conclusie

Er is geen enkele aanwijzing dat het verhaal klopt over Erik die via Tinder zijn verloren gewaande tweelingzus terugvond. De originele bron, datingsitekiezen.nl, heeft aantoonbaar gelogen: de foto die is geplaatst is van iemand anders. De conclusie is dus dat dit verhaal onwaar is. En daar wil Jeremy Telford nog graag één ding aan toevoegen. „Ik heb er deze week veel plezier aan beleefd, maar het is wel ongelooflijk slechte journalistiek.”

    • Lex Boon