Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Australiërs in Indonesië krijgen bericht dat executie aanstaande is

Indonesische politieagenten op het eiland bij Java waar de Australiërs in afwachting zijn van hun executie.
Indonesische politieagenten op het eiland bij Java waar de Australiërs in afwachting zijn van hun executie. Foto EPA / Mast Irham

Twee ter dood veroordeelde Australische drugssmokkelaars hebben vanochtend te horen gekregen dat ze daadwerkelijk zullen worden geëxecuteerd. Wanneer dat precies gaat gebeuren is onduidelijk, maar hun executie is hiermee weer een stap dichterbij. Australië maakt al maanden bezwaar tegen de executie van de drugssmokkelaars.

De 33-jarige Myuran Sukumaran en de 31-jarige Andrew Chan waren onderdeel van de zogenoemde ‘Bali Nine’, de kopstukken van een plan om heroïne uit Indonesië te smokkelen. Ze werden in 2005 veroordeeld. Begin vorige maand werden ze naar een eiland bij Java overgebracht om geëxecuteerd te kunnen worden. Het bericht van vanochtend betekent dat Sukumaran en Chan binnen 72 uur geëxecuteerd kunnen worden, maar het kan ook nog langer duren, meldt onze correspondent Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen #Indonesië vertelt Australische en Filippijnse terdoodveroordeelden dat ze binnenkort geëxecuteerd worden. Geen datum http://t.co/453Os4tNdU
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Bericht betekent dat terdoodveroordeelden op zijn vroegst na 72 uur geëxecuteerd kunnen worden. Kan ook langer duren

De aanstaande executie van de twee drugssmokkelaars heeft geleid tot een diplomatieke rel tussen Australië en Indonesië. De Australische premier Tony Abbott zei eerder dat hij “walgt” van het vooruitzicht van een executie. Ook zei hij dat Indonesië het Australië verschuldigd is de drugssmokkelaars niet te executeren vanwege de hulp die Australië het land bood na de tsunami van 2004, een opmerking die in Indonesië niet goed viel.

Nieuwe Indonesische president onverbiddelijk

In Indonesië staan er zware straffen op drugssmokkel. Sinds 2013 worden er weer executies uitgevoerd. Dat was toen vijf jaar niet gebeurd. Tot nu toe heeft de nieuwe president van het land, Joko Widodo, elk verzoek de executies niet door te laten gaan genegeerd.

Naast de twee Australiërs heeft ook de Filippijnse vrouw Mary Jane Veloso te horen gekregen dat ze wordt geëxecuteerd. Over het lot van een aantal andere buitenlanders dat in Indonesië vastzit wegens drugssmokkel is verder niets bekendgemaakt. Het gaat om onder anderen de Fransman Serge Atlaoui, die al op in het executiecentrum op Java zit. President Hollande zei vanochtend op bezoek in Azerbeidzjan nog dat er “diplomatieke” gevolgen voor Indonesië zullen zijn als de executie van Atlaoui doorgaat.

In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd, ondanks protesten van de Nederlandse regering.