Astana houdt licentie ondanks vele verdenkingen

De Kazachse wielerploeg Astana mag blijven racen in topwedstrijden. De ploeg houdt zijn licentie voor de World Tour, de competitie waarin grote koersen zijn opgenomen. Astana blijft wel onder streng toezicht staan. Dat heeft de licentiecommissie van de internationale wielerunie UCI gisteren besloten na een hoorzitting met vertegenwoordigers van UCI en Astana. Bij de ploeg rijden onder anderen Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra.

De UCI dreigde Astana in februari te weren uit de World Tour na een onderzoek van de Universiteit van Lausanne. Hieruit zou blijken dat het het antidopingbeleid niet overeenkwam met het eerder door de ploeg geschetste beeld.

De ploeg – die gesteund wordt door de Kazachse regering – heeft altijd de schijn tegen gehad. De huidige manager Aleksandr Vinokoerov werd in 2007 uit de Tour de France gezet wegens bloeddoping. Vorig seizoen werden de Kazachse broers Maxim en Valentin Iglinskiy op epo betrapt. En drie renners van de opleidingsploeg werden positief getest op steroïden. Ook zouden renners van Astana contact hebben gehad met de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari.