Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Wereldmuseum betaalt directeur door tot pensioen

Het Wereldmuseum in Rotterdam.
Het Wereldmuseum in Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Wereldmuseum in Rotterdam betaalt de vandaag weggestuurde directeur Stanley Bremer tot aan zijn pensionering zijn salaris door. De 62-jarige Bremer wordt op afstand ‘adviseur en gastcurator’ van het museum, dat in zware financiële en organisatorische problemen verkeert.

De vorige week geïnstalleerde voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum, voormalig topambtenaar Harry Kramer, zegt dat Bremer zijn nieuwe functie “niet vanuit het Wereldmuseum zal verrichten”, maar dat hij wel zijn salaris behoudt. Bremer wordt “op korte termijn” vervangen door een interim-bestuurder.

Kramer maakte vandaag bekend dat Bremer opstapt bij het Wereldmuseum en bij twee gelieerde bedrijven die de winkel en het chique restaurant in het pand exploiteren. “Er is overeenstemming bereikt over zijn bezoldiging”, zegt Kramer, die schoon schip moet maken. Het Wereldmuseum balanceert door falend beleid van Bremer en van de gemeente Rotterdam op de rand van de afgrond.

“Het komt erop neer dat hij zijn salaris krijgt doorbetaald, vermoedelijk tot aan zijn pensionering. Die bezoldiging wordt wel ontdaan van toeters en bellen, zoals bonussen en extra emolumenten.”

Het precieze bedrag wil Kramer niet noemen. Bremer, die in juni 63 wordt, was met een salaris van bijna 150.000 euro op jaarbasis een van de best betaalde museumdirecteuren van Nederland.

Lees ook in nrc.next: ‘Het vertrouwen is tot een dieptepunt gedaald’ en in NRC Handelsblad: ‘Vernietigend rapport over chaos bij verzelfstandigd Wereldmuseum’(€)