Welkom bij de Grote Bonusshow van Heineken

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De aandeelhoudersvergadering van Heineken in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Wie: De raad van bestuur: CEO Jean-François van Boxmeer, financieel directeur René Hooft Graafland – en zijn opvolgster Laurence Debroux, en de raad van commissarissen onder wie advocaat Maarten Das.

Eindelijk wordt de aandeelhoudersvergadering van Heineken (21,2 miljard euro omzet, 76.136 werknemers) gehouden op de plek waar die thuishoort: in het theater. In het DeLaMar in Amsterdam. Daar zitten de hoofdrolspelers op het podium, en de acteurs met bijrol – tussen de figuranten – in de zaal. Pers op de voorste rij, flitsende fotografen. Spelen maar.

Nog even zwaaien voordat de Heineken-show begint #aandeelhoudersvergadering #delamar

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

De openingsscène is zoals elk jaar voor mevrouw Stadlander. Duits accent, hoge stem, roze mantelpak. “Ik wil jullie felicitéren met dit fantastische resultaat”, roept ze het bestuur hartstochtelijk toe. Heineken boekte in 2014 iets meer winst: 1,76 miljard euro, 11 procent meer dan het jaar ervoor. Een vriendelijke knik van president-commissaris Hans Wijers. “En meneer Hooft Graafland. Wat heeft u het ontzettend goed gedaan als financieel directeur. Jammer dat u weggaat.”

Geen bloed

Het publiek houdt collectief de adem in als ze dan trillend het podium op schuifelt, voetje voor voetje. Ze overhandigt CFO René Hooft Graafland een bos bloemen en struikelt dan over de laatste trede van de podiumtrap. “Iek bin gevallen!”, klinkt het. Wijers knikt, hij zag het ook. Geen bloed, geen gebroken botten, tijd voor de tweede akte.

Geen complimenten

André Jorna van de Vereniging van Effectenbezitters is iets minder complimenteus. Geen bloemen voor de vertrekkend financieel directeur. Wel een vraag over zijn bonus. “Waarom krijgt Hooft Graafland twee miljoen mee?”, wil hij weten. De CFO vertrekt twee jaar en vijf maanden eerder dan gebruikelijk bij Heineken waar de pensioenleeftijd ligt op 62 jaar. “Op deze manier wordt hij gewoon doorbetaald. Kunt u uitleggen hoe het met deze pensioenbonus zit?”

Commissaris Maarten Das: “Het is geen pensioenbonus. Het gaat om een ontslagvergoeding.”
Jorna: “Is de heer Hooft Graafland dan ontslagen?”
Das: “Dit zijn wij hem volgens het Nederlands recht verschuldigd.”
Jorna: “Heeft u de heer Hooft Graafland dan ontslagen?”
Das: “Nee, zijn vertrek is in goed overleg gegaan. Dit heeft het kantonrecht besloten.”
Jorna: “Waarom krijgt hij dan een ontslagvergoeding van 2 miljoen?”
Das: “Dit is gewoon via de kantonrechtersformule verlopen.”
Jorna: “Maar waaro-“
Das: “Het is de normale kantonrechtersformule.”

En geen discussie meer

Wijers verlost zijn intussen rood aangelopen en steeds harder roepende collega uit zijn lijden, met een simpel: “Wij beëindigen deze discussie. Volgende vraag.”

Geroezemoes. Een blonde jongen in pak heeft de microfoon gegrepen. “Meneer Das. Is kantonrechtersformule uw favoriete woord?”

Bij de garderobe hebben de eerste theaterbezoekers zich al verzameld voor de voorstelling van vanavond: The Sunshine Boys. De aandeelhouders die hun jas komen ophalen, kijken hen meewarig aan. De échte show hebben ze gemist.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken