VS: strijd in Oost-Oekraïne kan elk moment weer oplaaien

Inlichtingendiensten van de VS zien toenemende activiteit van Rusland in Oost-Oekraïne. Moskou wijst juist naar de VS.

Rusland en de Verenigde Staten zijn in een felle woordenstrijd geraakt om Oekraïne. Moskou beticht de VS ervan dat dit land Oekraïense militairen traint in Oost-Oekraïne. Het Amerikaanse Pentagon wijst die beschuldiging van de hand als „een belachelijke poging de aandacht af te leiden van wat zich daar echt afspeelt”.

Washington had eerder deze week gemeld dat Rusland bezig was nog meer luchtafweergeschut naar het gebied te brengen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat sinds afgelopen augustus niet zo veel Russisch geschut in het gebied had gestaan.

Ook zou sprake zijn van een Russische troepenopbouw aan de grens. Volgens een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten, geciteerd door The New York Times, heeft Rusland twaalf gevechtsbataljons in stelling gebracht. Zo’n bataljon zou ongeveer duizend manschappen bevatten.

„Russische en separatistische eenheden blijven hiermee Minsk-2 schenden”, aldus de Amerikaanse woordvoerder. Dit bestandsakkoord, dat in februari in Minsk door de strijdende partijen werd overeengekomen, vereist onder andere terugtrekking van zware wapens uit het gebied. Bestandsschendingen zijn sindsdien aan de orde van de dag. Washington vreest dat de strijd elk moment kan escaleren.

Moskou beschuldigt op zijn beurt de VS van inmenging. Sinds afgelopen week trainen driehonderd Amerikaanse militairen eenheden van de Oekraïense Nationale Garde. Die trainingen vinden plaats in Jaroviv, vlakbij de Poolse grens. Daar leren de Oekraïners om te gaan met wapens en worden ze getraind in eerste hulp praktijken.

Volgens Moskou beperkt de training zich niet tot West-Oekraïne en zijn de Amerikanen ook actief in de Donbas. Wat de Russen kwam te staan op het Amerikaanse equivalent van: „Wat je zegt dat ben je zelf”.