Vitesse verliest derde plaats uit oog na late nederlaag tegen ADO

Fans van ADO tijdens een wedstrijd eerder dit seizoen.
Fans van ADO tijdens een wedstrijd eerder dit seizoen. Foto ANP

Vitesse lijkt afgehaakt in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. De Arnhemmers gingen vanavond op de valreep onderuit tegen ADO Den Haag, door een doelpunt van de Haagse clubtopscorer Michiel Kramer. Feyenoord heeft daardoor zondag aan een overwinning tegen Groningen genoeg voor de derde plaats.

Het was voor het eerst in drie maanden tijd dat Vitesse een wedstrijd puntloos afsloot. De laatste keer dat dat gebeurde was eind januari, toen de club uit Arnhem met 4-1 onderuit ging bij SC Heerenveen. Sindsdien was Vitesse echter bezig aan een behoorlijke race en klom de club van de tiende naar de vierde plaats.

Definitief veilig voor degradatie

Bij een overwinning tegen ADO had Vitesse bovendien zichtgehouden op de derde plek. Door de nederlaag moet de ploeg echter vrezen voor zijn huidige positie op de ranglijst. Vitesse heeft namelijk maar een punt voorsprong op AZ, dat zaterdag nog een wedstrijd moet spelen bij FC Twente.

ADO is door de overwinning op Vitesse daarentegen definitief veilig voor degradatie. In theorie had de Haagse ploeg nog kunnen afzakken naar de zestiende plaats, waardoor ADO nacompetitie moest spelen. Waarschijnlijk was dat overigens al niet meer, aangezien de drie ploegen onder ADO dan alle wedstrijden hadden moeten winnen.

    • Joost Pijpker