Vies festivalterrein voor hippe mensen

De eerste zomerse dag van het jaar leverde een vuil Vondelpark op: „een slagveld”. Sommigen willen een barbecueverbod, anderen absoluut niet.

Het Vondelpark lag vorige week woensdag, 15 april, bezaaid met afval aan het eind van de eerste zomerse dag. Foto Hollandse Hoogte/Klaas Fopma

Een eend zwemt op een blauwe Albert Heijn-tas. Peuken, pakken en plastic tussen het groen. Twee scholieren gooien bierflesjes tegen een lantaarnpaal. Fietsers zigzaggen over paden vol glasscherven.

Het Vondelpark was vorige week landelijk nieuws. En nu niet vanwege vredelievende idealen, maar juist het gebrek daaraan: het was een ravage van rondslingerend vuil, na de eerste zonnige dag van het jaar. Net Smarties, al die kleurtjes op de grond, zei een ontstelde parkbezoeker tegen AT5. En Koningsdag is nog niet eens geweest.

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark (VVVP) oppert een barbecueverbod. Dat zal heus niet alle problemen oplossen, zegt bestuurslid Olaf Paulus van Pauwvliet, want je kunt „op veel manieren een rotzooitje maken”. Maar het zou wel zoden aan de dijk zetten. Hij somt de rommel op: spareribs, worstjes, kolen, schroeiplekken, bordjes, servetten, verpakkingen, vleesmessen.

Barbecuen is in het Vondelpark toegestaan sinds 2011, op daarvoor bestemde velden. Er zijn tegeltjes geplaatst om schroeiplekken te voorkomen. „Heel lief”, zegt Paulus, „maar als die steentjes bezet zijn, wat doe je dan?” Hij wijst erop dat elk Albert Heijn-filiaal rond het park (het zijn er zes) aluminiumbarbecues verkoopt.

Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als er niet meteen een protestpagina was opgestart: Stop het BBQ verbod in het Vondelpark heeft op Facebook al bijna 1.800 likes. Natuurlijk zijn er mensen die het jammer vinden als er niet meer kan worden gebarbecued, zegt Paulus. Maar het Vondelpark is er óók voor mensen die in rust hun hond uit willen laten. „Nu lijkt het soms wel een festivalterrein, waar jonge hippe lui met baarden muziek luisteren en zitten te vreten.” 

Dagelijks bestuurder Paul Slettenhaar van Zuid wil niet „halsoverkop met verboden gaan zitten wapperen”. Zeker niet als het gaat om een activiteit die mensen leuk vinden. Het echte probleem is dat sommige mensen zich niet gedragen, zegt hij. En dat de stad steeds drukker wordt, en daarmee ook het Vondelpark. Er komen ruim 14 miljoen mensen per jaar.

Het is ook een geldkwestie, zegt Slettenhaar. Nu de stadsdelen geen budgetrecht meer hebben, werken ze met vaste budgetten. De 450.000 euro die afgelopen jaren extra beschikbaar was voor de reiniging van het Vondelpark, is weggevallen. Op sommige dagen is er daardoor geen extra inzet. Vorige week waren er na die eerste zomerdag twee schoonmakers in dienst in plaats van zes. Pas in de middag waren ze klaar met de hoofdroute, toen moesten alle velden nog gedaan worden.

Slettenhaar en Paulus vinden de reiniging van het Vondelpark de verantwoordelijkheid van heel Amsterdam. „Je zou zelfs kunnen zeggen: het is een rijksmonument”, zegt Paulus. „Maar dan trek ik als kleine jongen van de VVVP wel een hele grote broek aan.” Van der Laan beloofde in de gemeenteraad woensdag vliegende schoonmaakteams in te zullen zetten.

Er zijn ook Amsterdammers die wél opruimen. Verschillende organisaties houden vrijwillige schoonmaakacties. Gisteren nog deden Amsterdammers daaraan mee. En Slettenhaar relativeert: „Gelukkig is het in Nederland niet altijd mooi weer.”

    • Mirjam Remie