‘Veroordeelde Venrayse moordzaak Lau G. overleden’

Lau G., de crimineel die gisteren tot levenslang werd veroordeeld voor een dubbele moord in de ‘Venrayse moordzaak’, is afgelopen nacht overleden. Hij stierf in de gevangenis in Vught. Hoe G. om het leven gekomen is, is nog niet bekend.

De straat Brandemolen waar verdachte Lau G. twee jaar heeft gewoond. G. zit vast voor de moord op twee Marokkanen uit Venray die sinds 2006 werden vermist. Zij werden opgegraven in een nabij gelegen bos. Foto ANP / Vincent Jannink

Lau G., de crimineel die gisteren tot levenslang werd veroordeeld voor een dubbele moord in de ‘Venrayse moordzaak’, is afgelopen nacht overleden. Hij stierf in de gevangenis in Vught. Hoe G. om het leven gekomen is, is nog niet bekend, maar vermoed wordt dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het ANP laten weten. Er wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van G. door de schouwarts, de technische recherche en politie. De familie, de advocaat, de officier van justitie en de politie zijn onmiddellijk ingelicht. Ook de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) zal een calamiteitenonderzoek verrichten. Dat is gebruikelijk als een gedetineerde in de gevangenis overlijdt. Misdaadjournalist Peter R. de Vries zegt dat G. een overdosis pillen heeft ingenomen.

G. ondernam eerder een zelfmoordpoging. Het OM suggereerde hierna dat Lau, zo overplaatsing wilde afdwingen naar een gevangenisziekenhuis. Daar zou de beveiliging minder goed zijn en dan zou hij makkelijker kunnen ontsnappen.

Vermoord in ‘executiestijl

G. zat in de Extra Beveiligde Inrichting, omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd. Volgens zijn advocaten was het verblijf in de EBI ondraaglijk voor G. en roept zijn dood “wederom de vraag op naar de humaniteit van het EBI-systeem”. Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops:

“Het was een bijzonder aimabele man die tot het einde van zijn leven hoopte op gerechtigheid. Omdat hij dit niet kreeg en zijn langdurig verblijf in de EBI te Vught geen uitzicht op verbetering bood, wat een voor hem ondraaglijke situatie betekende, moet dit voor Lau G. niet langer mentaal draagbaar zijn geweest.”

G, vermoordde in 2006 twee mannen (destijds 21 en 23) die inbraken in een hennepplantage. Zijn handlanger Geert G. werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Toen de inbrekers betrapt werden dwong Geert G. volgens de rechtbank hen te knielen, waarop ‘architect’ Lau G. de twee in executiestijl doodschoot.

Geert G. hielp vervolgens mee de lichamen te begraven in de buurt van een voormalige woning van Lau G. in Arcen. Daar werden de stoffelijke overschotten vorig jaar mei gevonden en geïdentificeerd met behulp van gebitsanalyse. De advocaten van beide criminelen lieten gisteren weten in hoger beroep te gaan.

Aanvankelijk vrijgelaten

Na de verdwijning waren Lau G. en Geert G. al in beeld bij Justitie. In 2007 werden zij echter vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Later werd het tweetal toch weer aangehouden in de verdwijningszaak. Een verklaring van Geert G. leidde uiteindelijk naar de vindplaats van de lichamen.

Lau G. was beoogd president van No Surrender in Limburg, maar werd vanwege zijn betrokkenheid bij de Venrayse moordzaak uit die motorclub gezet.

Lees ook in NRC Handelsblad: De afscheidsbrieven leidden naar de lijken (€)

    • Casper van der Veen