Van der Schoot leidt Ro Theater

Bianca van der Schoot (42) wordt artistiek leider van het Rotterdamse Ro Theater. Per seizoen 2016/2017 volgt zij de vertrekkend artistiek leider Alize Zandwijk op.

Van der Schoot maakt sinds 2013 deel uit van de artistieke kern van het Arnhemse gezelschap Oostpool. Sinds 2001 vormt zij een mimeduo met Suzan Boogaerdt. Als Boogaerdt/VanderSchoot maken zij spraakmakend beeldend, fysiek theater, dat op plastische, confronterende wijze maatschappelijke tendensen onderzoekt.

In Bimbo (2011) werd het hedendaagse vrouwbeeld tot het groteske uitvergroot. Small World (2012) klaagde de festivalisering van de samenleving aan. De dolgedraaide horrorcarrousel Hideous (wo)men (2013), met Susanne Kennedy, ging over soap en massamedia, gelijkvormigheid en identiteitsverlies, en in The Immortals (2014) stond YouTube centraal.

Bianca van der Schoot heeft het voornemen om het Ro Theater te vernieuwen met een multidisciplinaire benadering op basis van inhoudelijk onderzoek. ‘In een veelzijdig collectief van makers zal grote nadruk komen te liggen op experiment en talentontwikkeling’, aldus het gezelschap. Werk van Boogaerdt/VanderSchoot en regisseurs Kennedy en Erik Whien zal een prominente plek krijgen binnen het gezelschap. Van der Schoot is van plan de jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater binnen de programmering te behouden.

De keuze voor Van der Schoot past binnen de nieuw uitgezette artistieke koers in Rotterdam. Van der Schoot behoort tot de ‘entourage’ van Johan Simons, die per 2017 artistiek directeur wordt van de beoogde fusieclub Theater Rotterdam, waar het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam samen in opgaan.

Momenteel werkt Van der Schoot met Boogaerdt en Kennedy, protegee van Simons, aan de productie Orfeo, te zien op de eerste editie van de Ruhr-triënnale onder Simons’ leiding. De keuze voor Van der Schoot, en de betrokkenheid van de in Duitsland werkzame Kennedy, sluit aan bij de internationale ambities van Theater Rotterdam. Experiment en internationalisering staan in de plannen voorop.

Van der Schoot studeerde in 1999 af aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2014 won ze met Boogaerdt/VanderSchoot de VSCD Mimeprijs voor Hideous (wo)men. In 2012 was ze genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol in Boiling Frog van Oostpool. Momenteel speelt zij in de voorstelling Angels in America van Oostpool.

    • Herien Wensink