Turkije haalt uit naar Rusland, omdat Poetin sprak over ‘genocide’

Armeniërs herdenken vandaag in Moskou de moord op honderdduizenden landgenoten in 1915.
Armeniërs herdenken vandaag in Moskou de moord op honderdduizenden landgenoten in 1915. Foto EPA / Maxim Shipenkov

De Turkse regering heeft vandaag fel gereageerd op een uitspraak van de Russische president Poetin, die de moord op honderdduizenden Armeniërs in 1915 gisteren wegzette als “genocide”. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie aan persbureau Reuters weten dat het die term verwerpt en veroordeelt.

In de reactie schrijft het ministerie het volgende:

“Gezien de massamoorden en verbanningen die Rusland de afgelopen eeuw heeft aangericht in de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa denken we dat zij beter weten wat genocide is en wat de wettelijke grenzen daarvoor zijn.”

Afschuwelijke gebeurtenis

Poetin kwam gisteren met de term genocide op de proppen in een brief aan World Without Genocide, een organisatie die zich inzet voor het voorkomen van massamoord. De Russische president noemde de moord van honderdduizenden Armeniërs “een van de meest afschuwelijke gebeurtenissen in de geschiedenis”.

De Russische president voegde zich daarmee in een rijtje met andere landen die de moord dezelfde term eveneens in de mond namen. Zowel de Duitse bondspresident Joachim Gauck als de voorzitter van de Bondsdag Norbert Lammert sprak de afgelopen dagen van genocide. Ook Oostenrijk gebruikte die term.

Update 23.08 uur: Na Poetin krijgt ook de Duitse bondspresident een sneer uit Turkije. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet aan het Duitse persbureau DPA weten dat het Turkse volk “de uitspraken van Gauck niet vergeten en niet vergeven” zal.

Even teruglezen hoe het ook al weer zat met de Armeense genocide? Dat kan hier.

    • Joost Pijpker