Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

‘Omkoping door telecombedrijven’

Justitie verdenkt twee grote, in Nederland gevestigde telecombedrijven ervan Gulnara Karimova, de dochter van de president van Oezbekistan, te hebben omgekocht. Ze zouden honderden miljoenen euro’s hebben betaald aan een brievenbusfirma van Karimova in ruil voor vergunningen en frequenties voor gsm-netwerken in Oezbekistan.

Dat blijkt uit een rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie (OM) aan Zweden en gerechtelijke stukken die deze krant in bezit heeft. Het OM deed het verzoek in augustus vorig jaar. Hieruit wordt duidelijk dat een van de mogelijke smeergeldbetalingen, een bedrag van 220 miljoen dollar, liep via „een trustaccount van Notariaat Houthoff”, gevestigd in Nederland. Ook banken en dienstverleners als ING en Orangefield Trust waren betrokken bij transacties.

In 2012 werd al bekend dat Zwitserland en Zweden onderzoeken zijn begonnen. Nu blijkt dat het Nederlandse OM een belangrijke rol speelt en dat het mogelijk 650 miljoen euro van de bedrijven wil terughalen. Dat zou de grootste ‘pluk-ze-zaak’ in Nederland ooit zijn. Het OM wijst erop dat de bedragen nog kunnen wijzigen. Verder geeft het geen commentaar.

Het gaat om het Zweeds-Finse TeliaSonera (72 miljoen klanten) en het Noors-Russische VimpelCom (222 miljoen klanten). Zij kregen toegang tot de Oezbeekse markt via betalingen aan het bedrijfje Takilant, volgens het OM een vehikel van Karimova. VimpelCom, TeliaSonera en Houthoff geven geen commentaar.