Reserveer je helikopter in Shanghai met Uber

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een helikopter bestellen? Of een snelle motorboot? Met de Chinese versie van Uber moet het kunnen, want wie zegt dat taxi’s beperkt zijn tot auto’s? Ga je liever local? Gebruik dan je smartphone om met een riksja  door de oude wijken van Beijing te rijden.

De nieuwe mogelijkheden van de populaire app Uber is een eendaagse publiciteitsactie, schrijft de Financial Times.

Uber heeft in China te maken met concurrentie van de meer gevestigde bedrijven Didi Dache en Kuaidi Dache. Om wat marktaandeel te winnen moet Uber dus stunten. Wat het kost? Voor een helikoptervlucht betaal je ongeveer 470 euro.

Zorgen om schulden bij Chinese beleggers

De zorgen rijzen over Chinese particuliere beleggers die geld lenen om te speculeren op de Chinese aandelenmarkt. Dat meldt The Wall Street Journal.

In het afgelopen jaar is er voor 1.700 miljard yuan geld geleend, die keer zo veel als vorig jaar, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau WIND. Die statistieken lijken zeer op eerdere keren dat Chinese beleggers zich laafden aan de aandelenmarkt.

Door schulden aan te gaan, vergroten Chinese beleggers de volatiliteit op de aandelenmarkt. Als het even wat minder gaat, zullen ze heel snel verkopen om hun verliezen te dekken.

Honda gaat vliegen met een nieuw privéjet

De auto’s en motoren van Honda zijn niet weg te denken uit de verstopte straten van Aziatische steden als Jakarta, Bangkok en Manilla. Maar wellicht pronken de vliegtuigen van de Japanse fabrikant op de luchthavens van deze steden.

Honda presenteert deze week de HondaJet, het eerste privévliegtuig van Honda, schrijft de Nikkei Asian Review.

Een vliegtuig bouwen is al jaren een droom voor Honda, zegt een directeur in een toelichting. Het vliegtuig is klein. Er is ruimte voor zeven personen, piloot incluis. Waarschijnlijk zullen rijke Aziaten en Amerikanen interesse hebben in het vliegtuig.

    • Melle Garschagen