Opschudding over toneelstuk dood zwarte tiener Brown

Het eerste toneelstuk over de dood van de zwarte tiener Michael Brown uit Ferguson veroorzaakt opwinding in de VS. De initiatiefnemer spreekt van een „crisis”. Acteurs hebben zich uit het stuk teruggetrokken. Bij de première in LA, zondag, is politiebewaking en worden protesten verwacht.

Ferguson – The Play is een zogeheten ‘gedramatiseerde podiumlezing’ . Het bestaat uit de letterlijk voorgedragen getuigenissen en rechtbankverslagen over de fatale confrontatie tussen agent Darren Wilson en Brown die in het najaar van 2014 tot landelijke rellen leidde. Wilson werd door een onderzoeksjury na langdurig onderzoek niet aangeklaagd, wat opnieuw tot rellen leidde. Uit het rapport over het schietincident bleek dat de agent redenen had voor zijn leven te vrezen, omdat Brown zich door het raampje van de politieauto dreigend over hem heen boog. Dit bevestigde een federaal onderzoek. In de Verenigde Staten mag een agent schieten als hij zich bedreigd voelt. Een ander federaal onderzoeksrapport constateerde later dat er bij de politie in Ferguson sprake was van een racistische cultuur.

Het stuk concentreert zich op het incident zelf. Het wordt door de makers omschreven als ‘de waarheid over wat er gebeurde’. Getuigen en media zeiden eerst dat Wilson van afstand op Brown schoot terwijl die zijn handen in de lucht had. Maar volgens het rapport werd in of vlakbij de auto voor het eerst geschoten. ‘Hands Up Don’t Shoot’ werd bij de landelijke rellen een motto.

De formele lezing staat centraal in het stuk, zegt de initiatiefnemer, de Ierse scenarist Phelim McAleer desgevraagd in LA. „Dan weten kijkers dat niets is toegevoegd, overdreven, veranderd.” Aan het einde mag het publiek stemmen over de vraag of Wilson terecht vrijuit ging.

Het stuit de opgestapte acteurs tegen de borst dat de bekende verhaallijn – Brown als slachtoffer van racistisch politiegeweld – wordt ondergraven. „Alsof het stuk wil laten zien: natuurlijk werd Darren Wilson niet aangeklaagd, en dit is waarom”, zei de acteur Philip Casnoff in de LA Times.

De première vindt plaats vlak nadat Browns ouders de gemeente Ferguson deze week aanklaagden; zij eisen 75.000 dollar schadevergoeding middels een civiel proces.