Groningen wil snel minder gaswinning

Het nieuwe provinciebestuur onder leiding van de SP in Groningen vindt dat de gaskraan per direct verder dicht moet. Omwille van de veiligheid moet de gaswinning nog dit jaar terug naar 27 miljard kuub aardgas – dat is eenderde minder dan de 39,4 miljard die is voorzien.

Dat bleek gisteren bij de presentatie van het nieuwe collegeakkoord tussen SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Ook is afgesproken de mogelijkheden voor een uitkoopregeling te onderzoeken waarbij door aardbevingen beschadigde woningen in een corporatie worden ondergebracht.

SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar, eerder raadslid in de stad Groningen en nu medewerker van de SP-fractie in de Tweede Kamer, wordt verantwoordelijk voor het dossier. De veiligheid moet daadwerkelijk voorop komen te staan, vindt hij, „daarop moeten de Groningers kunnen vertrouwen”. En: „Steun moeten we vooral bij de Tweede Kamer zoeken.”

Hiermee neemt het nieuwe bestuur afstand van voorgangers met PvdA en VVD die onderhandelden met minister Kamp (Economische Zaken, VVD).

Intussen tekent zich een Kamermeerderheid af tegen plannen voor gaswinning bij Terschelling. Tulip Oil hoopt daar 2 tot 4 miljard kuub gas te winnen. Kamp besluit in de zomer over deze vergunning.