Parool-journalist De Lange (57), die schreef over zijn ziekte, overleden

Foto Het Parool

Voormalig adjunct-hoofdredacteur van Het Parool Albert de Lange, die in de Amsterdamse krant columns schreef over zijn naderende dood, is vandaag, op een zelfgekozen moment, overleden. Dat laat Het Parool weten. Hij is 57 jaar geworden.

‘Het is tijd,’ kondigde hij twee weken geleden al aan in zijn column.

In 2012 werd bij De Lange darmkanker geconstateerd. Hij onderging een operatie en chemotherapie, maar vorig jaar bleek dat de kanker was uitgezaaid en dat een tweede operatie geen zin meer had. Hij schreef in de column Deadline over de laatste maanden van zijn leven. In zijn laatste column, op 11 april, schreef hij:

“Ik wil nu niet inleveren op de openhartigheid die ik hier heb betracht en ik zeg het maar zoals ik het voel: het wordt tijd om op te stappen. Er is geen winst meer te boeken, de achteruitgang is een dagelijkse trend.”

De Lange schreef dat hij niemand per se wilde aan­raden “in het aangezicht van de dood een column te beginnen”. Het “publieke sterven, ­zoals het is gaan heten, is niet bevorderlijk voor de intimiteit in kleine kring”. Hij had ook nog een advies aan de lezer: “Heb een mooi leven, dat is het beste.”

De Lange werkte sinds 1985 voor Het Parool. Van 2005 tot 2009 was hij adjunct-hoofdredacteur. Daarna werd hij weer algemeen verslaggever.

    • Marije Willems