‘Terreurverdachten planden aanslag op Vaticaan’ - beveiliging aangescherpt

Paus Franciscus in Vaticaanstad Foto Osservatore Romano

Een groep van achttien mensen in Italië die ervan wordt verdacht banden met Al-Qaeda te hebben plande mogelijk in 2010 een aanslag op het Vaticaan. Dat heeft een van de hoofdonderzoekers van de zaak vrijdag gezegd. Twee van de verdachten waren voorheen lijfwachten van Osama bin Laden.

Dat meldt persbureau AP. De politie deed invallen bij 18 mensen. Enkelen werden opgepakt, maar sommigen hebben vermoedelijk Italië alweer verlaten. Van hen was bekend dat ze aanslagen beraamden in Pakistan en Afghanistan. Uit afgeluisterde telefoongesprekken kwam boven tafel dat zij mogelijk ook plannen hadden voor een aanval op het Vaticaan. Mario Carta, hoofd van de politie-eenheid die betrokken is bij het onderzoek:

“We hebben nog geen bewijzen, maar wel sterke vermoedens”

‘Grote jihad in Italië’

In de afgeluisterde gesprekken is te horen hoe de verdachten zeggen dat ze een “grote jihad in Italië” wilden ontketenen. Hierbij werd gezinspeeld op het Vaticaan als doelwit. Een zelfmoordterrorist kwam zelfs naar Italië, maar zou het land om onbekende redenen weer verlaten hebben. Alle verdachten hebben de Pakistaanse dan wel de Afghaanse nationaliteit.

Een deel van de verdachten zou betrokken zijn geweest bij de aanslag in 2009 op een markt in de Pakistaanse metropool Peshawar. Hierbij kwamen meer dan honderd mensen om het leven. De terroristen hoopten met die aanslag de acties van de Pakistaanse overheid tegen de Talibaan een halt toe te roepen en wilden mogelijk zelfs de regering ten val brengen.

Beveiliging in Vaticaan aangescherpt

In reactie op de berichtgeving is de beveiliging in het Vaticaan aangescherpt. De Zwitserse Garde, de lijfwacht van paus Franciscus, zeggen dat ze klaar zijn voor een aanval. Wel liet het hoofd van de Garde weten dat ze geen informatie hebben over een op handen zijnde aanval. Franciscus zei te beseffen dat hij een doelwit kan zijn, maar zei vooral te vrezen voor de veiligheid van zijn volgelingen die zijn redevoeringen bijwonen.

Ten tijde van de terreurplannen was Franciscus voorganger, paus Benedictus XVI, nog leider van de rooms-katholieke kerk. Hij raakte in 2006 in opspraak vanwege een toespraak waarin hij een Byzantijnse keizer citeerde die een deel van de leer van de profeet Mohammed als “kwaadaardig en onmenselijk” bestempelde. Dit ging specifiek over “zijn bevel om het geloof met het zwaard te verspreiden”. Veel islamitische geestelijke en politici reageerden woedend op de uitlatingen van Benedictus.

    • Casper van der Veen