OM seponeert aangiften tegen Zwarte Piet

Bas Czerwinski ANP / Bas

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiften tegen Zwarte Piet geseponeerd. Volgens het OM is vervolging niet aan de orde omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Drie particulieren en Stichting Nederland wordt beter hadden vorig jaar aangifte gedaan van discriminatie, racisme en (groeps)belediging. De aangiften waren gericht tegen een aantal intochtcomités, waaronder de Stichting Gouda voor de landelijke intocht en het Sinterklaas Intochtcomité Amsterdam. Bij de intochten liepen Zwarte Pieten mee met geschminkte gezichten, rode lippen oorbellen en een afro-pruik. Dat zou racistisch zijn, vonden de aangevers.

Het OM stelt dat de organisaties waartegen aangifte is gedaan zich niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras, waardoor er geen sprake is van het aanzetten tot discriminatie.

    • Mirjam Remie