Net gemist, 25/4

KIJKEN
Wat Bademeisters
Tijd 25 minuten

Al meer dan een halve eeuw worden de Texelse stranden in de zomer bewaakt door studenten van het Utrechtsch Studenten Corps. De VPRO maakte een bijzondere documentaire over ze. De jongens spreken een eigen geheimtaal, slapen samen in een schuur. Volgens een strikte hiërarchie, oude tradities en protocollen proberen ze de werkelijkheid te beheersen. Maar dienen zij daarmee de strandgangers of dienen de strandgangers de jongens?

LEZEN
Wat Bank of the Underworld
Tijd 35 minuten

Liberty Reserve was een digitale munt, vergelijkbaar met de bitcoin. En uitermate geschikt om geld wit te wassen. The Atlantic duikt in het digitale bankensysteem van de onderwereld.

LEZEN
Wat The Golden Ratio: Design’s Biggest Myth
Tijd 20 minuten

In de wereld van design, architectuur en kunst heeft de gulden snede een onverwoestbare reputatie. Maar eigenlijk is dat volkomen onterecht, betoogt Co.Design.

LUISTEREN
Wat Start-up
Tijd 30 minuten

De wereld van start-up wordt gedomineerd door mannen. Deze strak gemonteerde podcast volgt twee vrouwen die op zoek gaan naar investeerders voor hun datingbedrijf. Slagen ze? Een documentaire in meerdere delen. Voor wie nooit naar podcasts luistert: het eerste seizoen van Start-up
(14 afleveringen) is de perfecte introductie in deze wereld.

KIJKEN
Wat Sky Pods Show
Rise of New York Skyline
Tijd 47 seconden
Eind mei gaat in New York het observatiedek van het nieuwe One World Trade Center open, met 541 meter de hoogste wolkenkrabber van de Verenigde Staten. Toeristen die straks de lift pakken krijgen in de 47 seconden dat het ritje duurt een prachtige
geanimeerde timelapse te zien van de ontwikkeling van de New Yorkse skyline in de afgelopen 500 jaar. The New York Times heeft de video alvast online gezet.

KIJKEN
Wat Explosión volcán Calbuco
Tijd 22 seconden

Metershoge wolken van rook en as, duizenden geëvacueerd mensen, gesloten scholen en vluchten geannuleerd. De uitbarsting van de vulkaan Calbuco in het zuiden van Chili heeft het dagelijks leven in
de regio Los Lagos overhoopgegooid. Maar het leverde ook spectaculaire beelden op van een almaar veranderd kleurenpalet in de lucht.

LEZEN
Wat Confessions of a Drug-Addicted High School Teacher
Tijd 28 minuten

„Ik was een geweldige docent en hield van mijn baan. Maar ik was ook continu high”. In zijn verhaal op Medium vertelt Jason Smith hoe hij een baan op een middelbare school kreeg, terwijl hij tijdens zijn sollicitatiegesprek onder de verdovende middelen zat. Ook staat hij dag in, dag uit high voor de klas. Maar juist omdat hij zelf geheimen heeft, weten getroebleerde leerlingen hem te vinden om hun hart uit te storten.

KIJKEN
Wat In the Flight Path
Tijd 6 minuten

Manchester Square, een wijk pal naast de luchthaven van Los Angeles, is een spookstad geworden. De afgelopen vijftien jaar is luchthaven LAX bezig geweest met het opkopen en slopen van huizen. Waar de buurt vroeger bestond uit 500 eengezinswoningen, zijn er nog vijf gezinnen over. En ook die mensen zullen uiteindelijk weg moeten. Met de korte docu In the Flight Path vertelt regisseur Kelly Loudenberg het verhaal van de verdwijnende wijk.

    • Thomas Rueb