‘Nederlander toleranter én ruwer’

Protest van homoseksuelen en sympathisanten bij een eucharistieviering in de Sint-Jan in Den Bosch. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Nederlanders zijn steeds toleranter ten opzichte van allochtonen en homo’s. Bijna 60 procent van de Nederlanders denkt dat allochtonen de samenleving verrijken, dat percentage lag in 1998 een stuk lager; namelijk op 42 procent. Daarbij vindt driekwart van de Nederlanders het prima als homoseksuele stellen kinderen adopteren, terwijl in 1998 nog iets maar de helft van mensen daar positief tegenover stond.

Dit blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Motivaction naar de mentaliteit van Nederlanders. Sinds 1998 vraagt het bureau aan ruim 1.250 mensen om het jaar wat er bij hen leeft. Uit die gegevens destilleert Motivaction verschillende trends.

Naast de open houding van Nederlanders, verruwen mensen ook, zegt Martijn Lampert, research director bij Motivaction. Zo vervaagt het taboe op geweld in de media steeds verder. Nog maar 68 procent van de mensen vindt dat geweld op televisie beperkt moet worden, tegenover 82 procent in 1998 - het zijn vooral lageropgeleiden en ouderen die tegen het tonen van geweld zijn.

Behoefte aan saamhorigheid en solidariteit

Tegelijk uiten Nederlanders meer behoefte aan samenhorigheid en solidariteit. 70 procent van de Nederlanders zegt graag samen stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen – in 2000 gaf nog maar de helft van de ondervraagden aan hier behoefte aan te hebben. “We zien het collectief ervaren natuurlijk ook geregeld”, zegt Lampert:

“Denk aan het indrukwekkende nationale eerbetoon aan de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Of aan de Je Suis Charlie-demonstraties en inauguratie van het koningspaar.”

Lees verder in NRC Handelsblad (€) een interview met Motivaction-onderzoeker Martijn Lampert: Enorm complex, die Nederlander

    • Juliette Vasterman