Nasdaq-record bewijst: belegger moet geduldig zijn

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Nasdaq heeft eindelijk weer eens een record gebroken. Vijftien jaar na de dotcombubbel van 2000 is de techbeurs op  5056,06 punten beland, en het leek BusinessInsider leuk om eens te kijken wat er zou zijn gebeurd als we allemaal rationaal, standvastig en onbevreesd - een James Bond op de beurs - hadden vastgehouden aan onze beleggingen van toen.

Een ‘keurige winst’, zo noemt superinvesteerder Henry Blodget het op de zakelijke site. Als iemand vanaf 2000 elke maand vijftig dollar in een beursfonds had gestoken en niet zou zijn gevlucht  in 2002 of 2008, dan had ze een ‘reusachtige’ 114 procent winst gemaakt: een gezonde 5,2 procent per jaar.

Blodgets les? “Houdt een vaste hand aan het stuur.”

De rijke aarde beeft in Oklahoma

In Californië is de zorg om aardbevingen reëel. Uw correspondent in LA kan eindelijk ‘een 4,0’ onderscheiden van een zware vrachtwagen die te hard voorbijrijdt. Het is part of life hier. Maar Oklahoma?

Ja, Oklahoma. Het boren naar gas en olie heeft er een hoge vlucht genomen, met grote economische voordelen als gevolg. Maar nu blijkt uit diepgaand onderzoek wat de krap vier miljoen inwoners allang weten: al dat boren leidt tot aardbevingen, één à twee per week zelfs. Drie keer zo veel als in heel Californië (38 miljoen inwoners.) .

De seismische activiteit komt door het restwater dat in oude boorgaten wordt gepompt. Maar of er iets tegen te doen is?

“Wetenschappers weten niet of deze bevingen gestopt kunnen worden, nu ze zijn begonnen.”

Kabelfusie van tafel, klantenservice blijft pet

Tevreden klanten van Time Warner Cable zijn niet makkelijk te vinden. Happy customers van Comcast evenmin. Traag internet, dure kabelpakketten, berucht-beroerde klantenservice. Toch wilden de twee samengaan, om een kabelmoloch van ongekende omvang te worden; tezamen zouden ze tientallen miljoen ontevreden tv-kijkers hebben bediend.

Maar de deal gaat niet door. De Amerikaanse media berichten dat Comcast vandaag vrijwel zeker bekend zal maken dat de overname ter waarde van 45 miljard dollar (41,6 miljard euro) wordt afgeblazen. Het vermoeden dat de fusie afgekeurd zou worden door de federale overheid is te groot.

Een samengaan van Comcast en TWC ‘zou de klanten niet helpen’, aldus Bloomberg. De vraag is: wat wel?

    • Diederik van Hoogstraten