Minder rokers, maar meer gebruikers e-sigaret

Een vrouw rookt een e-sigaret. De elektronische sigaret bestaat uit een wegwerpcartridge en een oplaadbare batterij.
Een vrouw rookt een e-sigaret. De elektronische sigaret bestaat uit een wegwerpcartridge en een oplaadbare batterij. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

In 2014 stak 23 procent van de Nederlandse bevolking wel eens een sigaret of sigaar op. Dat is twee procentpunt minder dan een jaar eerder. Het aantal gebruikers van e-sigaretten nam juist toe. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers over rookgewoonten in Nederland van het Trimbos Instituut, uitgevoerd door TNS Nipo.

Het aandeel gebruikers van elektronische sigaretten nam volgens het onderzoek onder ruim 18 duizend mensen met 1,6 procentpunt toe in 2014 tot 4,1 procent. In 2013 rookte nog maar 2,5 procent van de bevolking een e-sigaret, in 2012 was dat 1 procent.

44 procent van de e-sigaretgebruikers gebruikt de door batterijen aangedreven sigaret dagelijks. Dat was in 2013 nog maar 29 procent. Opvallend is dat de e-sigaret populairder is onder vrouwen (4,7 procent) dan onder mannen (3,4 procent). Bijna de helft van de gebruikers gebruikt een lage of middelhoge dosis nicotine in de e-sigaret. Een op de acht gebruikers neemt e-sigaretten zonder nicotine.

Stopmiddel

Of er een verband is tussen de afname van het aantal rokers en de grotere populariteit van e-sigaretten, is volgens het Trimbos nog niet onderzocht. Door veel producenten is de e-sigaret aangeprezen als hulpmiddel om te stoppen met ‘echt roken’. Dat is sinds februari verboden.

Uit een eerder dit jaar gepubliceerde studie van de RIVM blijkt dat veel gebruikers de elektronische sigaret wel gebruiken als stopmiddel. Uit het onderzoek van het Trimbos blijkt ook dat van de mensen die dit jaar een stoppoging hebben gedaan, voor 15 procent de e-sigaret daarbij een hulpmiddel was. In 2013 was dat nog maar 4 procent.

Uit datzelfde onderzoek van de RIVM bleek dat de e-sigaret schadelijk is voor de gezondheid. Staatssecretaris Van Rijn kondigde daarop aan om eisen te gaan stellen aan de samenstelling van de sigaretten en om een minimale leeftijdsgrens in te stellen, net als voor gewone sigaretten.

Pogingen

Bijna twee derde van de rokers heeft wel eens een serieuze stoppoging ondernomen, blijkt verder uit het onderzoek van het Trimbos. Het gemiddeld aantal stoppogingen ligt op 2,5. Bij veertig procent van de pogingen werden hulpmiddelen ingezet. Dat is meer dan in 2013 (34 procent).

Het meest gebruikte middel is een nicotine-vervangend middel, zoals pleisters of kauwgom. Van de huidige rokers is nog steeds 81 procent van plan om in de toekomst te stoppen.

Lees bij NRC Q: Ze zijn verslavend, maar wordt British American Tobacco al rijk van e-sigaretten? en bij NRC Handelsblad: Dampen is het nieuwe roken (€).