Mensenrechtenorganisaties kritisch over maatregelen bootvluchtelingen

Op deze foto die gisteren beschikbaar is gemaakt worden tweehonderd bootvluchtelingen opgepikt door de Italiaanse kustwacht.
Op deze foto die gisteren beschikbaar is gemaakt worden tweehonderd bootvluchtelingen opgepikt door de Italiaanse kustwacht. Foto EPA/Alessandro Di Meo

Mensenrechtenorganisaties hebben kritisch gereageerd op de maatregelen die de Europese Unie wil gaan nemen om de toestroom aan bootvluchtelingen in te dammen. Gisteren werd op een spoedbijeenkomst besloten dat het budget voor Triton, de Europese reddingsmissie op de Middellandse zee, verdrievoudigd wordt.

De mensenrechtenorganisaties vinden dat de EU de focus te veel legt op het verder sluiten van de grenzen en de aanpak van mensenhandelaren. In plaats daarvan zouden de hulporganisaties liever zien dat Brussel probeert de beweegredenen van asielzoekers om naar Europa te komen te veranderen. Amnesty International noemde de uitkomst tegenover ANP “halfslachtig”. De organisatie sloot zich aan bij veelgehoorde kritiek dat Brussel met het plan het eigen gezicht probeert te redden.

Nog gevaarlijkere routes

De Europese leiders zorgen voor extra schepen, vliegtuigen en helikopters om zo veel mogelijk levens te kunnen redden, maar ook om zwaarder te controleren. Artsen zonder Grenzen is bang dat het verzwaarde toezicht ertoe leidt dat vluchtelingen nog gevaarlijkere routes gaan nemen. Human Rights Watch is blij met het akkoord, maar vraagt zich af of de reddingsmissie ook gaat controleren bij de Libische kust aangezien daar veel mensen verdrinken.

De problematiek rond vluchtelingen die per boot de Middellandse Zee naar Europa oversteken wordt volop bediscussieerd nadat dit weekend vermoedelijk achthonderd vluchtelingen overleden na het zinken van hun boot. Er wordt gesproken van de ergste ramp op zee sinds de Tweede Wereldoorlog. Gisteren kwamen Europese leiders met spoed bijeen op de EU-top om praktische maatregelen te formuleren, waarmee nieuwe rampen moeten worden voorkomen.

Gistermiddag gaven NRC-redacteuren antwoord op lezersvragen over het onderwerp. Lees ook ons Dossier bootvluchtelingen, een gids met de beste artikelen en producties.