‘Maastricht was toe aan een vrouw’

Burgemeester Maastricht

Ze had als magistraat veel van doen met drugscriminaliteit, maar heeft minder (lokale) politieke ervaring.

Annemarie Penn-te Strake
Annemarie Penn-te Strake

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Maastricht een vrouwelijke burgemeester. De partijloze Annemarie Penn-te Strake (61), nu lid van het College van procureurs-generaal, is gisteren door de gemeenteraad voorgedragen.

Haar kennis van de stad en vooral haar ervaring met openbare orde en veiligheid lijken de doorslag te hebben gegeven. Voorgangers in de Limburgse hoofdstad waren druk met de bestrijding van drugstoerisme. Binnen het OM geldt Penn-te Strake als een progressieve, onconventionele magistraat. Ze pleitte voor minder strafrecht en meer mediation, bemiddeling tussen daders en slachtoffers.

Penn-te Strake is geboren in Helmond en studeerde rechten in Nijmegen. Ze deed drie jaar ontwikkelingswerk in Malawi. Van 1986 tot 2006 was ze rechter in Maastricht, ze werd er vicepresident. In 2003 reisde ze enige tijd onder escorte tussen huis en werk na een dreigement uit criminele hoek. Er was een tip binnengekomen dat degene die haar dood zou schieten, zou worden beloond met een halve kilo cocaïne.

Van 2006 tot 2012 was ze hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Maastricht. In die functie maakte ze deel uit van de justitiële driehoek en ook als procureur-generaal heeft ze van doen met de politiek. Toch lijkt haar ervaring op dat terrein gering. Volgens Vivianne Heijnen (CDA), voorzitter van de vertrouwenscommissie van de raad, heeft Penn-te Strake laten weten die ervaring met de lokale politiek „snel op te willen bouwen”.

Penn-te Strake flirtte al eens met de Maastrichtse raad, toen ze na de verkiezingen van vorig voorjaar optrad als formateur bij de vorming van het nieuwe college. Dat wekte toen enige bevreemding. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vond dat die tijdelijke rol voor een vertegenwoordiger van het OM schuurde met de trias politica, de scheiding der machten.

Olaf Penn, echtgenoot van de nieuwe burgemeester, is voorzitter van de Senioren Partij Maastricht (SPM), die sinds vorig jaar maart de grootste fractie in de Maastrichtse raad heeft. Die functie geeft hij op als zijn vrouw per 1 juli aantreedt. Hij zit niet in de raad.

André Willems, wethouder namens de SPM, kent de nieuwe burgemeester goed en is „verguld” met de keuze. „Deze stad was toe aan een vrouwelijke burgemeester. Annemarie is kordaat, heeft een grote dossierkennis en beschikt over de menselijke warmte om uit groeien tot een echte burgermoeder, iemand die bij mensen een hand op de schouder kan leggen.”

Penn-te Strake volgt Onno Hoes (VVD) op, die vorig jaar december zijn afscheid aankondigde nadat hij voor de tweede keer in opspraak was gekomen wegens contacten met jonge mannen. Hoes’ voorganger Gerd Leers (CDA) trad begin 2010 af, nadat bleek dat hij zijn positie inzette bij privéproblemen rond de aanschaf van een Bulgaarse vakantievilla.

    • Paul van der Steen