London Calling, 50 jaar Top 40, Life I Live Festival

Een zelfportret (mozaïek) van Vincent van Gogh staat in de Keukenhof in volle bloei. Dit jaar viert het Van Goghjaar de 125e sterfdag van de schilder. In het Kröller-Müller Museum in Otterlo opent dit weekend een speciale tentoonstelling over Van Gogh. Foto ANP / Remko de Waal

De vooravond van Koningsdag begint in Den Haag dit weekend met bands en bier, op de Veluwe kun je Van Gogh en kornuiten bezichtigen in een nieuwe tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum. Weekend, wees welkom.

FESTIVAL // London Calling

vrijdag 24 en zaterdag 25 april, Paradiso, Amsterdam, alleen nog dagkaarten €20 (excl. servicekosten)

Het is weer eind april, dat betekent tijd voor de voorjaarseditie van het Amsterdamse showcasefestival London Calling. In popkerk Paradiso presenteert het festival, dat oorspronkelijk alleen vers Brits muzikaal bloed voorschotelde, een nieuwe lichting acts (23 in totaal) uit alle windstreken: o.a. electropopduo The Dø (Frankrijk/Finland), het psychedelische rockduo Moon Duo (San Francisco) en de Amerikaanse gitaarpopband Of Montreal. Bekijk alle optredende artiesten. Bijzonder deze keer is de locatie voor de speciale gratis toegankelijke sessies die het festival sinds een paar jaar elke editie organiseert: onder de bogen van het Rijksmuseum kun je naar akoestische optredens. Rond de klok van 16u spelen enkel Britten: zangeres Marika Hackman en landgenoten As Elephants Are op vrijdag, folkpopper Charlie Cunningham en zangeres Hannah Lou Clark op zaterdag.

Beluister de playlist van artiesten:

TENTOONSTELLING // 50 jaar Top 40

t/m 31 mei, Museum Rockart, Hoek van Holland

Op 2 januari dit jaar was het exact vijftig jaar geleden dat de eerste Top 40 werd uitgezonden op Radio Veronica. Joost den Draaijer, die het idee voor de hitlijst had opgedaan tijdens een reis door Amerika in 1964, presenteerde de show elke zaterdagmiddag. Ter ere van deze verjaardag is in Museum Rockart in Hoek van Holland een tentoonstelling over vijftig jaar Top 40. Met daarin alle Top 40 nummer 1 hits, alarmschijven, awards en speciale uitgaven, aangevuld met beeld en geluid die de geschiedenis van de hitlijst vertellen. De expo zou tot dit weekend te zien zijn, maar is wegens succes verlengd tot eind mei. Daarna besteedt het museum met specials aandacht aan andere muzikale mijlpalen, zoals 60 jaar Songfestival (dit jaar).

Bekijk hoe de opening was in januari:

FESTIVAL // Life I Live

zondag 26 april, diverse locaties in de binnenstad van Den Haag, toegang gratis

Bands kijken en bier drinken, dat doet de Hagenees/Hagenaar aan de vooravond van de verjaardag van onze vorst. Op het Life I Live Festival (voorheen KoninginneNach) spelen dit jaar weer een keur aan bands. Zo komt de Hollandse baroquepop van Jacco Gardner langs, maar ook de Belgische droompop van Intergalactic Lovers. Sven Hammond Soul trekt alles uit zijn orgel, en Lefties Soul Connection heeft in het verleden aangetoond niet alleen zelf maar ook het publiek te laten overkoken. Op negen podia verspreid door de stad kun je diverse genres horen: van soul (Noordeinde) en blues en roots-muziek (De Plaats) tot hardrock (Lange Voorhout) en indie (Kerkplein). Bekijk het volledige programma.

TENTOONSTELLING // Van Gogh & Co.

vanaf zaterdag 25 april t/m 27 september, Kröller-Müller Museum, Otterlo

Dit weekend opent ter gelegenheid van het Van Goghjaar (dit jaar is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf) de tentoonstelling Van Gogh & co. Dwars door de collectie in het Kröller-Müller Museum. Zo’n vijftig tekeningen en schilderijen uit de eigen Van Goghcollectie van het museum worden aangevuld met werk van zijn voorgangers, tijdgenoten en navolgers: o.a. Charley Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck. Vier thema’s staan centraal in de tentoonstelling en leggen verbanden tussen de kunstenaars: de menselijke figuur, natuurmotieven, stads- en dorpsgezichten en stillevens. Bij de tentoonstelling hoort de kleine presentatie ‘Voor Vincent’ van Joseph Mendes da Costa, die een beeld van de schilder maakte en een serie posters uit 1990 (o.a. Roy Lichtenstein, Giuseppe Penone en Mario Merz) samenstelde, ter herinnering aan Van Goghs 100ste sterfdag.

Omroep Gelderland ging alvast even kijken:

KIJKEN // An American in Paris

zaterdag 25 april, 15.40-17.30u, Eén

Zaterdag filmklassiekerdag: “This is Paris, and I am an American who lives there.” Dixit musicalster Gene Kelly in 1951, die als opportunistische schilder Jerry in An American in Paris (1951, regie Vincente Minnelli) met zijn ‘ballet extravaganza’ van bijna twintig minuten de musical naar ongekende hoogte tilt. Vooruit, ook de pas-de-deux aan de Seine met zijn love interest gespeeld door Leslie Caron is magnifique. Romantisch ballet naar Broadway dus, op de muziek van George Gerschwin.

    • Judith Laanen