Koenders in mei naar Cuba

Minister Koenders Buitenlandse Zaken ontvangt zijn Cubaanse ambtgenoot Rodriguez in Voorburg. Foto ANP / Valerie Kuypers

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt op 7 mei een bezoek aan Cuba. Dat zei hij vanavond na een gesprek met zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) reist af naar Cuba. Ze gaat begin volgend jaar met een handelsmissie.

Koenders zei na afloop van een gesprek met Rodríguez dat Nederland en Cuba de samenwerking willen versterken op een aantal terreinen, waaronder handel, landbouw en toerisme, zo meldt persbureau ANP. Ook op sportgebied wordt meer samengewerkt, zo geeft Feyenoord op dit moment voetbalclinics in Cuba. Nederland gaat ook Cubaanse diplomaten trainen.

Koenders wil verder helpen met een snelle beëindiging van het Amerikaanse embargo tegen Cuba, schrijft ANP. Sinds 16 januari is export toegestaan van Amerikaanse landbouwproducten, bouwmaterialen en telecommunicatie. Cubaanse sigaren en drank zijn niet langer verboden in de VS en Amerikanen hoeven geen visum meer aan te vragen om naar Cuba te reizen. Formeel blijft het embargo van kracht, tot opheffing door het Congres.

Vorige maand sprak Rutte met de Cubaanse president Raúl Castro. Het overleg duurde een uur. Ze spraken over de historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten, de economische ontwikkeling en de versterking van de relaties tussen Nederland en Cuba.

    • Marije Willems