Kijken: vrouw schrijft een boek over 50 jaar elke dag blowen

Nog voor ze ooit een joint opstak, wist Catherine Hiller dat wiet echt iets voor haar zou zijn. Ze oefende het inhaleren zelfs om goed beslagen ten ijs te komen voor haar eerste joint. Nu, een halve eeuw later, wordt de inmiddels 68-jarige Amerikaanse vrouw nog steeds elke dag high. Ze schaamt zich allerminst voor haar passie en schreef een “marihuanamemoire” in een poging het taboe te doorbreken.

“Hoe was dat dan, die eerste joint?”, vraagt The Huffington Post aan een glunderende Hiller. “Het was prachtig. Het gaf me toegang tot bepaalde gedachten en ideeën die ik nog nooit had gehad”, antwoordt ze. Zie hier Hiller zelf aan het woord over een halve eeuw high worden:

‘Marihuanamemoire’

In haar nieuwe boek Just Say Yes: A Marijuana Memoir spreekt Hiller vrijuit over haar ervaringen met het roken en kopen van wiet, dat zij in de VS vaak illegaal moest doen. Ze hoopt met haar boek het stigma dat rondom blowen hangt te doorbreken, zodat mensen die haar passie delen zich niet langer hoeven te schamen. Ze vertelt er uitgebreid over in de volgende podcast:

Hoewel, elke dag… “Het was niet alsof ik een record probeerde te breken”, vertelt Hiller. Ze sloeg wel eens een dagje over. Toen ze zwanger was van haar drie zoons, heeft ze geen enkel hijsje genomen. Hiller:

“Ik blow niet als ik moet autorijden, werken of een interview moet geven. Vergelijk het met iemand die iedere dag wijn drinkt. Dat doet hij als het goed is ook niet voor hij in de auto stapt.”

Deels legaal

Toen ze toegaf dat ze elke dag rookte, kwamen buren en andere mensen uit haar omgeving naar haar toe met opmerking als “O, wij worden zo vaak stoned!” en “Waarom heb je mij nooit wat aangeboden?” Toen haar zoons ouder werden, heeft ze ook wel eens met hen een jointje opgestoken.

Het is in de VS in vier staten en in Washington D.C. legaal om marihuana te roken voor je plezier. Hoewel ze zichzelf nog net geen “wietactivist” wil noemen, hoopt Hiller wel dat meer staten wietgebruik zullen legaliseren. En dat door haar boek het negatieve imago dat rondom blowen hangt in rook zal opgaan.

    • Casper van der Veen