Kijken: Beeld en Geluid zet deel collectie WO II-beelden online

Beelden uit een Duitse propagandafilm
Beelden uit een Duitse propagandafilm Foto Screenshot Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid publiceert in de aanloop naar 4 en 5 mei een deel van zijn Tweede Wereldoorlog-collectie online. Het Radio Oranje-archief van bijna 200 uitzendingen is nu voor het eerst in zijn geheel online te beluisteren.

Naast radiofragmenten zijn er ook nieuwe filmbeelden te bekijken over twee specifieke periodes in de oorlog: de jaren 1940 en 1945. Er zijn onder meer filmbeelden te zien uit een Duitse propagandafilm over de inval van Nederland, met onder andere het bombardement op Rotterdam en luchtopnames van de stad in puin. Ook te zien zijn de beelden van de ravage bij de gevechtsterreinen aan de IJssel en op de Grebbeberg, Rijkscommissaris van Nederland Seys-Inquart die een SS-bataljon toespreekt op het Binnenhof, Canadezen die vechten voor de bevrijding van Groningen en de publieke arrestaties van NSB’ers, die worden uitgejouwd en meegevoerd over straat.

Filmbeelden van een Duitse propagandafilm over de inval van Nederland:

Filmbeelden van Canadezen die vechten voor de bevrijding van Groningen:

Dagelijks leven

Daarnaast zijn ook filmbeelden vrijgekomen van het dagelijks leven in de oorlog. Soldaten die op straat met kinderen spelen, zwemmende prinsesjes in Canada en het voedselrantsoen tijdens de hongerwinter. Bijzonder zijn kleurenfilms van een vooroorlogs Amsterdam en de bevrijdingsfeesten in de hoofdstad. Deze amateurfilms zijn twee van de weinige kleurenfilms uit deze periode.

Beelden in kleur van een vooroorlogs Amsterdam:

In hoge resolutie

De helft van de 56 films is nu al in hoge resolutie online te bekijken: van de overige films komen in de aanloop naar Bevrijdingsdag HD-versies online.

Enkele geluidsfragmenten uit het Radio Oranje-archief zijn hieronder te beluisteren:

Inwijding Radio Oranje door Koningin Wilhelmina:

Kort woord van prins Bernhard ter gelegenheid van eerste verjaardag prinses Irene:

Rede van minister-president Gerbrandy (ARP) voor de zestigste verjaardag koningin Wilhelmina: