Geen snelle berechting daders aanslag MH17 verwacht

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) tempert de verwachting dat verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne snel berecht zullen kunnen worden. Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de afwikkeling van de ramp zei hij dat het recht ten aanzien van uitleveringskwesties „niet altijd even eenvoudig in elkaar zit”. Opsporing en berechting van de daders zijn twee van de drie hoofddoelstellingen van het kabinet in de MH17-kwestie.

Algemeen wordt aangenomen dat de Boeing 777 boven Oost-Oekraïne is neergehaald door een raket van pro-Russische rebellen. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit is gebeurd met een door Rusland geleverd en wellicht ook door Russen bediend Boek-systeem.

In het debat maakte Van der Steur bekend dat de samenwerking tussen de anatoom George Maat en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bij het onderzoek naar de ramp definitief is stopgezet. Maats positie kwam woensdag ter discussie nadat bekend was geworden dat hij tijdens een lezing foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers had getoond. In reactie hierop was hij al op non-actief gezet. Volgens Van der Steur hebben nabestaanden het tonen van de foto’s als „uiterst schokkend” ervaren. (NRC)