In zes uur de Bijbel verteld

None

Vijftig hoofdstukken van het eerste bijbelboek, bewerkt tot zes uur toneel, waarin tien acteurs meer dan vijftig rollen spelen. Nogal een opgave, zou je denken, maar het Nationaal Toneel speelt het klaar. De grootste triomf van Genesis: bijna zes uur lang komen tientallen opeenvolgende bijbelverhalen helder, begrijpelijk en meeslepend over het voetlicht. Dat is in de eerste plaats de verdienste van Sophie Kassies, die het eerste bijbelboek bewerkte. Geen sinecure, want ga maar na: Adam en Eva, Kaïn en Abel, de Ark van Noach, de Toren van Babel, Abraham en Sara, Jakob, Lea en Rachel en uiteindelijk Jozef in Egypte – er moet nogal wat worden naverteld. Kassies doet dat vlot, in een mooie mengeling van beschouwelijk-poëtische en sprankelend alledaagse taal, vaak geestig bovendien. Het is véél, maar Genesis grijpt je bij de lurven.

    • Herien Wensink