Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin opnieuw honderden mensen verdronken op zoek naar bed, bad en brood

Illegale immigranten komen aan bij het strand van Zefyros op het Griekse eiland Rhodos. Daar sloeg een schip met zo'n 200 vluchtelingen om. Foto EPA/ Loukas Mastis

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Het was de week waarin de vluchtelingenproblematiek meer dan ooit de voorpagina’s van onze kranten en site haalde. NRC-redacteuren Marc Leijendekker, Martine Kamsma en Lex Boon maakten een uitgebreid vragenstuk met daarin (bijna) alles wat je moet weten over de problematiek rond de bootvluchtelingen. De internetredactie maakte een dossier waarin u gegidst wordt naar de belangrijkste stukken.

Ook in het binnenland stonden de vluchtelingen centraal. Woensdagavond bereikte het kabinet een moeizaam compromis over bed, bad en brood voor de uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘Een vooruitschuif-compromis’, was de kop die NRC-eindredacteur Herman Staal bedacht boven het stuk van redacteur Annemarie Kas. Collega Tom-Jan Meeus bestempelde het als een ‘akkoord dat de visie van het kabinet ondermijnt’.

Het was historisch een zwaarbeladen week. Want honderd jaar geleden stierven bijna een miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. Het debat over de vraag of het al dan niet een genocide mag worden genoemd, woedde de voorbije dagen weer volop. Wetenschapredacteur Dirk Vlasblom zette vorig weekeinde de argumenten op een rij.

In diezelfde krant werd ik zeer geraakt door de open brief die Anneke Tromp, weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, schreef aan de ministers Schippers en Van der Steur. ‘U moet zich schamen’, zo beet ze de ministers toe.

Over artsen gesproken: een van de meest opmerkelijke mensen die we deze week in de krant portretteerden was ongetwijfeld Frank van de Goot. Zijn beroep? Forensisch patholoog. ‘Er worden in Nederland schandalig weinig secties verricht’, vertelde hij aan redacteur Sander Voormolen. ‘Van de 1.800 zelfmoorden worden maar enkele onderzocht. Je voelt op je klompen dat dat veel te weinig is’.

Ook te weinig: de 1 procent van ons bbp die wij besteden aan Defensie. Dat betoogden toch Dick Berlijn, Jaap de Hoop Scheffer, Jan Pronk en vele anderen in hun oproep in onze krant. ‘De wankele wereldorde vergt gewoon een leger met grotere slagkracht’, aldus de ondertekenaars.

Of de slagkracht van Bram Moszkowicz groot genoeg is om een zetel in de Tweede Kamer te veroveren, valt nog te bezien. Columnist Frits Abrahams schreef alvast over hem dat ‘de Nederlandse politiek zo’n gekkenhuis is geworden (Fortuyn, Verdonk, Wilders, Krol) dat er nog wel een patiënt bij kan’.

En tot slot dit: YouTube viert zijn tiende verjaardag. Menno Sedee vierde op onze site dit heugelijk nieuws met tien filmpjes, van kattenfilmpjes over trailers tot vlogs. Een heerlijk tijdsbeeld.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch