‘Gemeenten bewaren digitale dossiers niet goed’

Gemeenten, waterschappen en provincies hebben hun digitale archivering zo slecht op orde dat de eerste twintig jaar van deze eeuw de “slecht gedocumenteerde ooit” worden. Dat schrijven een aantal bestuurders in een brandbrief, zo meldt Binnenlands Bestuur

Het Nationaal Archief tijdens Openbaarheidsdag. Een deel van de (papieren, oude) overheidsarchieven is hier opgeslagen. ANP / Bart Maat

Gemeenten, waterschappen en provincies hebben hun digitale archivering zo slecht op orde dat de eerste twintig jaar van deze eeuw de “slechtst gedocumenteerde ooit” worden. Dat schrijft een aantal bestuurders in een brandbrief, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Als er geen maatregelen worden genomen om digitale informatie van overheden op lange termijn toegankelijk te houden, kan dat schadelijk zijn voor burgers, ondernemers en de overheden zelf, zo staat in de brief. Het gaat niet alleen om het bewaren van informatie, maar ook om het vindbaar maken. De manier van werken zou nog te veel gericht zijn op papier.

In de brief staat:

“Onvindbare informatie zal ertoe leiden dat de eerste twintig jaar van deze eeuw de slechtst gedocumenteerde ooit worden. Belangrijk cultureel erfgoed zal hiermee verloren gaan. Alleen wanneer u duurzame digitale toegankelijkheid op de bestuurlijke agenda zet, kunnen we de dreiging van digitale dementie afwenden. Niet alleen om aan een wettelijke verplichting te voldoen, maar ook om goede dienstverlening aan de burger te garanderen.”

De brandbrief is ondertekend door de burgemeesters Backhuijs (Nieuwegein) en Delissen-Van Tongerlo (Peel en Maas), wethouder Bat (Goes), de dijkgraven Geluk (Hollandse Delta), Oosters (Schieland en de Krimpenerwaard) en Van Haersma Buma (Delfland) en commissarissen van de koning Bijleveld-Schouten (Overijssel) en Polman (Zeeland).

    • Mirjam Remie