Bekroonde documentairemaker Rob Hof veroordeeld

De met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde documentairemaker Rob Hof is gisteren door de rechtbank Rotterdam wegens fraude veroordeeld tot 150.000 euro boete. Zijn bedrijf moet 50.000 euro betalen. Hof en zijn bedrijf hebben volgens de rechtbank gefraudeerd met aanvragen voor Europese filmsubsidies. Medeverdachte Frank William, ex-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), kreeg de maximale taakstraf van 240 uur wegens het aannemen van steekpenningen van Hof, valsheid in geschrifte en fraude met filmsubsidies.

Hof zelf werd vrijgesproken van het omkopen van William omdat volgens de rechtbank niet bewezen is dat hij wist dat William de giften die hij van Hof kreeg, verzweeg voor zijn werkgever. De zaak-Hof is het eerste strafproces ooit over fraude en corruptie binnen de publieke omroep. Bij de besteding van miljoenen euro’s belastinggeld van onder meer NMO, een kleine publieke omroep, ging volgens de rechtbank veel mis.