#DvdW: de etholoog van de Britse standenmaatschappij

Dagelijks bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Precies tweehonderd jaar geleden werd Anthony Trollope geboren. Een Victoriaanse grootheid, maar wie – behalve Maarten ‘t Hart – kan er nog een boek van hem opnoemen?

Als uitvinder van de brievenbus was de postbeambte Anthony Trollope (1815-1882) al bij zijn leven verzekerd van eeuwige roem. Maar hij schreef ook nog eens 47 romans, waarvan een groot deel glansrijk de tand des tijds heeft doorstaan. Minder gericht op sentiment en karikatuur dan zijn tijdgenoot Dickens, schreef de komische realist Trollope over de onderdrukte conflicten van de hogere middenklasse in de Victoriaanse tijd. Hij deed dat het mooist in twee cycli van zes romans: de Barsetshire-boeken (te beginnen met The Warden, 1855), over het wel en wee in een fictieve West-Engelse domstad, en de Palliser-boeken (1864-1880), over de politieke aspiraties van de Londenaar Plantagenet Palliser.

n82505
De romans zijn op zichzelf te lezen (een aanrader is de komedie Barchester Towers uit 1857, waarin een bisschopsvrouw verstrikt raakt in haar eigen machinaties), maar wie allergisch is voor vervolgromans kan beter beginnen met het ‘losse’ feuilleton The Way We Live Now (1875, over onder anderen een politieke upstart wiens frauduleuze handelingen worden afgestraft) – een van de vele romans die duidelijk maken waarom Trollope door zijn bewonderaar Maarten ’t Hart ‘de etholoog van de Britse standenmaatschappij’ is genoemd.

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz