Dijsselbloem verwacht vandaag geen doorbraak voor Grieken

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem Foto AFP / Saul Loeb

De eurogroep neemt vandaag waarschijnlijk geen besluit over het vrijgeven van financiële steun aan Griekenland. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag bij de zijn aankomst bij de vergadering in het Letse Riga.

Griekenland kreeg in februari een verlenging van het steunprogramma van vier maanden in ruil voor een voorlopige lijst met hervormingen. Die zou eind april moeten zijn ingeleverd, maar dat is tot irritatie van de andere lidstaten nog niet gebeurd.

Dijsselbloem vandaag:

“Het is nog niet helemaal eind april. En eerlijk gezegd, is de deadline belangrijker voor de Griekse regering, die behoorlijk in de knel zit qua financiële middelen, op de korte termijn.”

Volgens de eurogroepvoorzitter staat de bijeenkomst vandaag in het teken van een voortgangsrapportage: hoe de Grieken het doen volgens de trojka van schuldeisers en volgens de Griekse minister Varoufakis zelf. Dijsselbloem:

“We gaan kijken of er een paar van de knopen zijn ontward (..) het is een tussenopname.”

Bekijk de aankomst van Dijsselbloem:

Ook de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble verwacht geen vooruitgang tijdens de gesprekken vandaag. De algemene verwachting is dat Griekenland ook vandaag niet met de uitgewerkte voorstellen komt, omdat in Griekenland zelf veel weerstand bestaat tegen de hervormingen die door de schuldeisers worden verwacht, zoals aanpassingen van de pensioenen en versoepeling van de arbeidsmarkt. De huidige Griekse regering werd eerder dit jaar juist gekozen met de belofte dat er iets zou worden gedaan aan de eisen van de schuldeisers.

Op de financiële markten wordt nu 11 mei als deadline gezien. Dan komen de leden van de eurogroep opnieuw bijeen.

Knel

Griekenland kreeg in mei vijf jaar geleden de eerste noodsteun, omdat het land niet meer terecht kon op de financiële markten voor leningen.

Later kwam er nog een tweede noodpakket bij, waarvoor de Grieken allemaal hervormingen moesten doorvoeren. Tot verlichting voor de Grieken heeft dat niet geleid: sinds 2010 is de Griekse economie met een kwart gekrompen.

In totaal is ongeveer 200 miljard euro toegezegd aan Griekenland door de andere eurolanden, en nog eens 50 miljard euro door het Internationaal Monetair Fonds. Van dat noodpakket is nog ongeveer 7,7 miljard euro niet uitbetaald, omdat niet aan de voorwaarden is voldaan.

Griekenland heeft het laatste beetje geld hard nodig om de rekeningen te betalen. Afgelopen week moest de regering de tegoeden van een aantal lagere overheden opeisen om de lonen en pensioenen te kunnen betalen.

    • Eva Smal