De nieuwe Thomése, een interview met George Packer en kampmemoires

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: de nieuwe roman van P.F. Thomése, een interview met George Packer, Khaled Khalifa’s roman over de ontwrichte Syrische stad Aleppo, Compassie van Stephan Enter en de kampmemoires van Hannelore Grünberg-Klein, de moeder van Arnon Grunberg.

Recensie: Man, gebruik toch eens je verstand

In De onderwaterzwemmer, de nieuwe roman van P.F. Thomése, raakt een jongen getraumatiseerd door de verdwijning van zijn vader. Dertig jaar later is hij een man die zich voortdurend laat sturen door zijn gevoel. De roman is spannend en speels, waarbij de interessante thema’s zich voornamelijk onder de oppervlakte bevinden. Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview: ‘Zelfverrijking is de norm geworden’

De Amerikaanse droom is voorbij, schrijft journalist George Packer in zijn bekroonde boek The Unwinding. ‘De middenstand in Amerika weet allang dat er voor hen geen plek aan tafel meer is.’ Door Maartje Somers. Lees meer.

Column: Hermans was een groot schrijver, maar typen kon hij niet

Arjen
‘Schrijfmachine stuk. Schrijver ook.’ Het was een geweldig kaartje dat Willem Frederik Hermans op 17 augustus 1955 aan Geert van Oorschot stuurde. Het maakte deel uit van de loopgravenoorlog tussen schrijver en uitgever: Hermans had geen zin meer om verder te werken aan een ‘kleine roman’ voor Van Oorschot, maar die laatste hield hem aan het contract dat beiden er een jaar eerder over hadden gesloten. Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Recensie: Een kapotte stad vol zwarte kraaien

moskee kapot
De Syriër Khaled Khalifa ontving voor zijn vorige roman de Prijs voor Arabische Fictie. Rode lijn in zijn nieuwe boek, Er zijn geen messen in de keukens van deze stad, is de ontwrichting van een familie en de definitieve ondergang van Aleppo. Het weerspiegelt de chaotische wereld van Syrië door de verwarrende en ontregelende compositie. Hoe heeft het in Syrië zover kunnen komen? Dat is wat Khaled Khalifa ons in zijn werk laat zien. Door Margot Dijkgraaf. Lees meer.

Recensie: Hoe loos je haar zonder veel schade

Anders dan in het eerdere werk van Stephan Enter heeft zijn nieuwe roman Compassie, over een lastige liefdesrelatie, een lichtere toon. De schrijver richt zich op de zeden van de moderne tijd, op zijn leeftijdsgenoten, en op het thema schuld. Hij drijft een galant geformuleerde wig tussen seks en intimiteit. Maar een hoogtepunt in zijn oeuvre is het niet. Door Sebastiaan Kort. Lees meer.

Recensie: Jeugdigheid won het van de ellende

kamp
Het verslag van Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015), de moeder van Arnon Grunberg, is een aanwinst voor de kampliteratuur.
Ze schreef begin jaren negentig haar oorlogsherinneringen op over de gruwelen die ze als kind beleefde onder het nazibewind. Kort na haar dood is zijn de memoires gepubliceerd. Maar ze overleefde dankzij haar opgewekte aard. ‘Wij kinderen waren zeer nieuwsgierig naar het nieuwe dat ons te wachten stond.’ Door Michel Krielaars. Lees meer.

    • Arnout le Clercq