Dijsselbloem: Grieken moeten veel meer vooruitgang boeken

ECB-president Mario Draghi (links) eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (rechts) tijdens de bijeenkomst vandaag in Riga
ECB-president Mario Draghi (links) eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (rechts) tijdens de bijeenkomst vandaag in Riga Foto EPA / Valda Kalnina

De Grieken moeten aanzienlijk meer vooruitgang boeken in de komende weken om nog aanspraak te kunnen maken op noodsteun van de andere eurolanden. Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zojuist tijdens een persconferentie.

De eurogroep was deze ochtend bijeen om de laatste stand van zaken te horen van de trojka van schuldeisers en van de Grieken zelf. Eind deze maand verloopt een informele deadline voor de Grieken voor het vrijgeven van 7,2 miljard euro aan noodsteun. Het land moet daarvoor wel, zoals in februari beloofd is, een lijst met hervormingen aanleveren.

Volgens Dijsselbloem beseft iedereen dat de tijd aan het opraken is. Er zijn volgens hem “positieve signalen, maar ook nog wel grote verschillen te overbruggen.”

“Er is teveel tijd verloren gegaan. Er moet progressie worden geboekt. De verantwoordelijkheid ligt grotendeels bij de Grieken. Het is in hun belang.”

Bekijk de persconferentie:

Eurocommissaris Pierre Moscovici benadrukte tijdens zijn bijdrage dat er “wat progressie” is geboekt, vooral de laatste dagen.

“Maar dat is niet zoveel is als we hadden gewild, en nodig is. We zijn nog láng niet zo ver. We hebben hervormingen nodig om groei te stimuleren en om banen te creëren. Dat is de uitweg voor het Griekse volk.”

Wind van voren

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis tijdens de eurogroepbijeenkomst vandaag in Riga de wind van voren gekregen van zijn collega’s, omdat hij nog altijd niet met een lijst met concrete hervormingen op de proppen is gekomen.

Varoufakis zou volgens Bloomberg te horen hebben gekregen dat hij “tijd verspilt” en een “gokker” en “amateur” is. Zijn aanpak van de crisis zou “onverantwoordelijk” zijn.

Dijsselbloem bevestigde tijdens de persconferentie niet dat Varoufakis zo hard is aangepakt.

“Ik kan de besprekingen niet precies weergeven. Maar ik zal eerlijk zijn: ja, er was een heel kritische discussie. Twee maanden geleden hadden we een overeenkomst. We hadden gehoopt dat we nu resultaten zouden hebben.”

Varoufakis publiceerde vannacht een blog over de onderhandelingen met de schuldeisers. Hij schreef dat hij eigenlijk een nieuwe deal wil, met andere voorwaarden. Hij bestrijdt dat de voorwaarden van de trojka de oplossing zijn voor de Grieken.

Verwachtingen

De algemene verwachting was vooraf overigens ook dat Griekenland vandaag niet met de uitgewerkte voorstellen zou komen. In Griekenland zelf bestaat veel weerstand tegen de hervormingen die door de schuldeisers worden verwacht, zoals aanpassingen van de pensioenen en versoepeling van de arbeidsmarkt. De huidige Griekse regering werd eerder dit jaar juist gekozen met de belofte dat er iets zou worden gedaan aan de eisen van de schuldeisers.

Griekenland kreeg in mei vijf jaar geleden de eerste noodsteun, omdat het land niet meer terecht kon op de financiële markten voor leningen. Later kwam er nog een tweede noodpakket bij, waarvoor de Grieken allemaal hervormingen moesten doorvoeren. Tot veel verlichting voor de Grieken heeft dat niet geleid: sinds 2010 is de Griekse economie met een kwart gekrompen.

Klaus Regling, de directeur van de Europese noodfondsen ESM en EFSF, benadrukte tijdens de persconferentie dat de Grieken enorm soepele leenvoorwaarden hebben gekregen van de eurolanden.

“Griekenland profiteert enorm van de gunstige voorwaarden van de leningen van het EFSF. Al jaren betaalt Griekenland bijna geen rente en de looptijd is meer dan 32 jaar.”

Noodsteun

In totaal is ongeveer 200 miljard euro toegezegd aan Griekenland door de andere eurolanden, en nog eens 50 miljard euro door het Internationaal Monetair Fonds. Van dat noodpakket is nog ongeveer 7,2 miljard euro niet uitbetaald, omdat niet aan de voorwaarden is voldaan.

Griekenland heeft het laatste beetje geld hard nodig om de rekeningen te betalen. Afgelopen week moest de regering de tegoeden van een aantal lagere overheden opeisen om de lonen en pensioenen te kunnen betalen.

De eurogroep komt op 11 mei opnieuw bijeen. Dan staat de progressie van Griekenland opnieuw op de agenda.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Geen Grexit maar ‘Grimbo’(€).