Coalitie sterker na bed-bad-brood? Tijd zal het leren, zegt Rutte

Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Foto ANP / Martijn Beekman

De tijd zal het leren of de coalitie sterker uit de afgelopen anderhalve week is gekomen. Dat zei premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Veel meer wilde hij er niet over kwijt.

Het bed-bad-brood-akkoord over de opvang van illegalen is “niet het ei van Columbus”, aldus Rutte. Wel is het een oplossing voor een politiek probleem tussen de regeringspartijen VVD en PvdA en voor een maatschappelijk probleem, zo zei hij volgens persbureau ANP.

In het akkoord tussen VVD en PvdA over de bed-bad-broodregeling is afgesproken dat alleen vijf grote steden nog een vorm van tijdelijke opvang van illegalen krijgen: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Illegalen kunnen ook in een vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel terecht, waar wordt gewerkt aan hun terugkeer.

De uitgeprocedeerde asielzoekers mogen in de aangewezen steden een aantal weken in de deels door het Rijk gefinancierde opvang verblijven. Hun verblijfstijd is niet aan een maximum gebonden. De sobere bed-bad-en- broodopvang wordt een soort ‘voorportaal’ waar illegalen een tijdje kunnen uitrusten. Daarna kunnen ze kiezen of ze meewerken aan hun vertrek of niet. Als ze dat niet doen, worden ze alsnog op straat gezet.

‘Zomaar mogelijk dat kabinet de rit uitzit nu’

Geen thema is zo gecompliceerd voor deze coalitie als het asielbeleid, schrijft onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus vandaag in nrc.next.

“En nu VVD en PvdA erin zijn geslaagd dit probleem politiek op te lossen, hebben ze er in feite voor gekozen het kabinet het komende jaar in stand te houden. De begroting voor 2016 wordt er een van meevallers en belastingverlagingen. Geen project waar coalitiepartners gemakkelijk over zullen struikelen. Daarna is Nederland, vanaf 1 januari, een half jaar voorzitter van de Europese Unie.

“Zodoende ligt het, na de ‘hobbel’ van woensdag, erg voor de hand dat Rutte II in elk geval tot najaar 2016 aanblijft. Dan is het nog maar driekwart jaar tot de verkiezingen in 2017. Het is sinds 1998 niet meer gebeurd – maar nu is het zomaar mogelijk dat een kabinet de rit uitzit.”

Lees de volledige analyse van Tom-Jan Meeus: Een compromis zonder visie, het enige wat kon in dit geval (€)

    • Marije Willems