Vertrouwen in industrie stijgt

IJzergieterij in Doesburg Foto Rien Zilvold

Het optimisme in de Nederlandse industriële sector is „aanzienlijk toegenomen”. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. Het vertrouwen van producenten steeg van 1,4 in maart naar 3,3 in april: bijna genoeg om de daling in de afgelopen drie maanden weer goed te maken. Het vertrouwen piekte begin 2008 (9,4) en was een jaar later het laagst (-23,5). In april lag het vertrouwen ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,4). Producenten zijn op alle terreinen positiever. Ze zijn optimistisch over hun vooruitzichten in de komende drie maanden. De meeste ondernemers vinden hun orderportefeuille eerder te groot dan te klein voor deze tijd in het jaar. De bezettingsgraad van machines en installaties kwam in april uit op 81,8 procent. Dat is het hoogste percentage sinds het uitbreken van de crisis eind 2008. Het wegvallen van een deel van de tabaksproductie tempert alleen de totale industriële productie. (NRC)