Campaign control freakery

Foto: Toby Melville/Reuters

Er begint irritatie te ontstaan onder journalisten. David Cameron en Ed Miliband zijn zo bang voor onverwachte gebeurtenissen – denk aan Gordon Brown’s onfortuinlijke ‘wat een bekrompen vrouw’ tijdens de campagne van 2010 – dat al hun optredens tot de minuut zijn geregisseerd. De dagelijkse persconferenties zijn afgeschaft (er zou maar eens een lelijke vraag worden gesteld), er zijn louter fotomomenten, en spontane ontmoetingen met kiezers komen nauwelijks voor (er zou maar eens een rare foto kunnen worden gemaakt).

Zelfs wat een gesprek met kiezers lijkt:

Twitter avatar MichaelPDeacon Michael Deacon BREAKING: Prime Minister spotted in vicinity of members of the public http://t.co/qmZVEeOvFi

blijkt dat niet te zijn:

Twitter avatar MarinaHyde Marina Hyde PM entourage forming human shield around him on train platform. Voter contact likely to be averted. http://t.co/glq6I5ik1v

In The Guardian schreef Marina Hyde gisteren over een bezoek aan de Londense buitenwijk Surbiton:

You’d have thought that the presence of Boris would have finally emboldened Cameron to risk a walkabout, but perhaps he doesn’t care to be upstaged. Instead, the pair visited a day nursery.

Foto: Toby Melville/Reuters

Foto: Toby Melville/Reuters

Campaign Control Freakery, was het woord dat Ann Treneman van The Times (£) verzon:

Where WERE they? The Tory candidate, James Berry, was here, with us, in the park. Surely it made no sense for Dave and Boris to come here and not meet the actual candidate? “We heard the prime minister and Boris are here,” I said. “Do you know where?”

Then Dave and Boris emerged. Boris waved. Dave slapped Boris on the back. Dave waved. They drove off. So that was it, the big event, two waves and a slap. Welcome to the world of campaign control freakery. Dull? Surely not.

En wie dacht dat dit overdreven gepiep is van journalisten, zie het commentaar van een partijmedewerker in The Sunday Times (£):

One despairing campaign veteran told me: “The last walkabout I can remember Cameron doing that wasn’t controlled was in Martyrs’ Square in Libya.”

Niet dat Ed Miliband het zo veel beter doet. Jennifer Williams van de Manchester Evening News in The Spectator:

Of all the leaders so far, Miliband has come closest to meeting real people in a real setting here: earlier this week he did a long question and answer session with students at Manchester Metropolitan University, with only a handful of Labour room-meat packed in alongside. Clearly he was on pretty safe ground with northern health students. So it says a lot about this campaign that such a small risk stands out as a beacon of democratic interaction.

Nick Clegg en Nigel Farage lijken zich wel gewoon onder de kiezers te begeven.

    • Titia Ketelaar