Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Ballast Nedam stelt jaarcijfers uit - bevestiging van problemen

Een vlag met het logo van Ballast Nedam.
Een vlag met het logo van Ballast Nedam. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het ziet er slecht uit voor het beursgenoteerde bouwbedrijf Ballast Nedam. De bouwer maakte zojuist bekend dat het de presentatie van de jaarcijfers vandaag opnieuw uitstelt. In een korte verklaring stelt de bouwer dat de onderhandelingen over de eigen financiering “langer duren dan verwacht”.

Het bedrijf zegt te hopen op korte termijn wel duidelijkheid te kunnen geven over de financiering. Ballast Nedam heeft financiële problemen die onder andere voortkomen uit het verlieslijdende project van de verbreding van de A15. Het is de tweede keer dat de presentatie van de jaarcijfers wordt uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze 27 maart werden gepresenteerd, maar dat werd uitgesteld tot vandaag.

Economie-redacteur Menno Tamminga:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Ballast Nedam heeft kennelijk geen adequate (duurzame) financiering. Dus probleem met accountant. Dus: geen cijfers. http://t.co/bkPK8N2w3f
Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Patstelling Ballast Nedam over verliezen duurt al maanden. Cijfers 2014 weer uitgesteld. Banken wachten op accountant, die op banken wacht.

Op de beurs werd vanochtend negatief gereageerd op het nieuwe uitstel. Het bouwbedrijf leverde zo’n 6 procent in.

Het bouwbedrijf lijdt flinke verliezen vanwege tegenvallers op het bouwproject van de verbreding van de A15 waar het extreem laag op de aanbesteding inschreef. Ook heeft het alle moeilijk te beheersen risico’s op zich genomen, zoals het gevaar dat de circa duizend vergunningen die nodig zijn niet op tijd rond kwamen. Ballast Nedam heeft inmiddels al 100 miljoen euro verloren op het project.

Lees ook op NRC Q: Verbreding A15 loopt uit op drama voor bouwers.