Ballast Nedam moet cijfers opnieuw uitstellen

Crisisoverleg met de banken vertraagt het vaststellen van de jaarrekening van het noodlijdende bouwbedrijf.

Koers zakt verder weg
Koers zakt verder weg

Nee, we kunnen nog steeds niet vertellen hoeveel geld we in 2014 hebben verloren of verdiend. Voor de tweede keer stelt bouwbedrijf Ballast Nedam uit Nieuwegein de presentatie van de jaarcijfers over 2014 uit. De reden die het bedrijf geeft: „De gesprekken over de financiering van Ballast Nedam duren langer dan verwacht.” De woordvoerder weigerde in te gaan op vragen.

Ballast Nedam zit in geldnood. Afgelopen jaren moest de beursgenoteerde bouwer telkens tientallen miljoenen euro’s afschrijven op grote infrastructuurprojecten, zoals op de A2-tunnel bij Maastricht en ‘MaVa’, de wegverbreding van de A15 door het Botlekgebied. Op dat project heeft Ballast Nedam al minstens 100 miljoen euro verloren. In maart gaf het bedrijf met 3.000 werknemers en circa 1,3 miljard euro jaaromzet de derde winstwaarschuwing in één jaar tijd: reken niet op 35 tot 45 miljoen euro verlies, reken op méér.

Meteen moest topman Erik van der Noordaa weer in gesprek met de huisbanken van Ballast Nedam over nieuwe kredietvoorwaarden. De afspraak was dat het akkoord binnen vijf weken rond zou zijn.

Die deadline wordt vandaag overschreden. Het bedrijf wilde destijds niet speculeren over wat de banken zouden doen als er vandaag geen akkoord zou liggen, maar in een interview zei Van der Noordaa: „Een bedrijf zonder financiering, dat gaat niet werken.”

Ballast Nedam heeft heel snel geld nodig. De solvabiliteit – de hoeveelheid eigen vermogen op vreemd vermogen – was bij de presentatie van de vorige jaarcijfers met 10 procent al bijzonder laag. De bouwer kondigde in maart aan dat de verliezen tot een „aanmerkelijk lagere solvabiliteit aan het einde van 2014” zullen leiden. Het bedrijf ondernam afgelopen jaren al heel wat om aan kapitaal te komen. Het leende extra geld van zijn huisbanken, gaf nieuwe aandelen uit en verkocht bedrijfsonderdelen, zoals de offshoretak inclusief een schip van 50 miljoen euro. Begin deze maand verkocht de bouwer een belang in de bouw van een gevangenis in Zaanstad, voor 11,5 miljoen euro.

De banken vinden het allemaal blijkbaar niet genoeg. En zolang Ballast Nedam geen nieuwe kredietafspraken met de banken kan maken, kunnen de accountants niet de continuïteit van het bedrijf garanderen en zullen ze geen handtekening zetten onder de jaarrekening van 2014.

Wanneer komt er duidelijkheid? Het bedrijf, dat zijn aandeelhouders al maanden in het ongewisse laat over de financiële toestand, zegt zelf niet meer dan „op korte termijn”.

Mogelijk wachten de banken tot volgende week met een besluit. Het consortium dat de A15 door het Botlekgebied verbouwt, met daarin Ballast Nedam, Strukton en Strabag, verwacht 30 april een grote betaling van Rijkswaterstaat. In het contract staat dat opdrachtgever Rijkswaterstaat 250 miljoen euro exclusief btw overmaakt zodra de A15 beschikbaar is.

Maar dat is niet zo, het project is nog niet af. De kans is groot dat Rijkswaterstaat tóch een reden vindt om de betaling wel te doen, zeggen diverse betrokkenen, maar zeker is het niet. Als de betaling niet komt, is dat een acute bedreiging voor Ballast Nedam.

    • Carola Houtekamer