Moslims, geef voorlichting over seks

Iedere vrijdag predikt Hanina Ajarai het geloof dat zij belijdt. Deze week: wat zegt de islam over seks?

In de naam van God, de Barmhartige, de Erbarmer,

Wordt er weleens over seks gepraat in moskeeën? Of thuis? Bij ons was het een taboe-onderwerp. Ik heb nooit het gesprek over de bloemetjes en de bijtjes gehad, en ik denk dat dat voor veel moslims geldt. Het beeld bestaat dat seks vies en verboden is en dat je er als goede moslim ver van moet blijven.

Deze krampachtige houding ten opzichte van zoiets natuurlijks komt voort uit onze schaamtecultuur. En het betreft niet eens alleen het onderwerp seks, ook het menselijk lichaam hebben wij tot taboe verklaard. Een jonge vrouw vertelde me dat de vrouwen in haar gezin nooit lieten merken dat ze ongesteld waren. In de ramadan deden ze alsof ze vastten, ook al hebben menstruerende vrouwen vrijstelling.

Als we het voorbeeld van profeet Mohammed, vrede zij met hem, willen volgen, dan moet het anders. Hij leerde zijn volgelingen dat er geen schaamte is in de zoektocht naar (religieuze) kennis. Hij had een spreekuur ingesteld bij hem thuis speciaal voor vrouwen, zodat zij vrijuit vragen konden stellen die zij in het openbaar niet durfden te stellen. Vragen over seks kwamen geregeld aan bod. Een keer wilde een volgelinge weten: moet ik me ritueel wassen als ik een natte droom heb gehad? De vrouw van de profeet schrok en riep uit ‘wat een schande’, maar de profeet corrigeerde zijn vrouw: er is niks mis met deze vraag. Waarop hij de volgelinge gewoon antwoord gaf.

Laten we onze kinderen niet ook opzadelen met deze schaamte. Als zij de juiste leeftijd bereiken, dan is een goed gesprek noodzakelijk. Begin met uitleg over het menselijk lichaam, waar de voortplantingsorganen zijn en hoe die verschillen van die van het andere geslacht. Het is belangrijk dat een kind een gezonde eigenwaarde ontwikkelt. Het komt voor dat een meisje dat de puberteit bereikt plots grote borsten krijgt en daarom wordt uitgelachen en gepest door haar eigen familie. Zo proberen ze haar te belasten met schaamte over haar lichaam. Beter dan dat ze er trots mee rondloopt is de redenering.

In een later stadium bereid je de kinderen voor op de lichamelijke veranderingen in de puberteit. Een meisje moet weten wat ze kan verwachten bij menstruatie en een jongen moet weten over erecties en ejaculaties. En eigenlijk moeten ze dat ook over elkaar weten.

Zijn de kinderen nog iets ouder, leg dan uit wat liefde, voorspel en seks zijn en wat de islamitische regels zijn (de verplichte rituele wassing erna, de regel dat alles is toegestaan tussen man en vrouw behalve anale seks). Kinderen zijn nieuwsgierig. Geef je geen seksuele voorlichting, ga er dan vanuit dat ze hun informatie elders zullen zoeken. In het beste geval krijgen ze de juiste informatie maar zonder religieus kader, in het ergste geval krijgen ze pornografische beelden op internet te zien. Probeer alle vragen met geduld te beantwoorden en ga in geen geval dingen verzinnen.

En als het onderwerp toch al op tafel ligt, maak ze dan ook bewust van de grenzen. Leg ze al op jonge leeftijd uit dat het niet erg is als mama je in je blootje ziet, maar dat niet iedereen dat zomaar mag. En dat mensen niet aan je plasser mogen zitten, hoe lief ze dat ook vragen. Dat mag alleen als papa of mama er is (anders krijg je straks dat ze zich ook niet voor de dokter willen uitkleden).

    • Hanina Ajarai